Počinje obuka 410 specijalaca: Ulaziće u kuće i stanove i hapsiti nasilnike

- Policajac koji je dobio prijavu o nasilju može po odbrenju nadležnog policijskog službenika, ali i samostalno da odluči i dovede nasilnika u policijsku stanicu - objašnjavaju u MUP-u

  • 10

U cilju sprečavanja nasilja u porodici biće obučeno 410 policajaca koji će imati samostalna ovlašćenja i izricaće hitne mere kao što je udaljavanje nasilnika iz stana i zabrana komunikacije sa žrtvom, kako bi se žrtva zaštitila.

4 spota koja će vam otvoriti oči: Saznajte sve o novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici (VIDEO)

1. JUNA STIŽE NOVI ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA: Evo na koga se odnose ove mere

Obuka za specijalizovane policajce traje do kraja maja i ima dva dela, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Teorijski deo podrazumeva da policajci uz sudije i tužioce uče kako mogu da postupe, ali i stiču znanja iz psihologije.

Kada u junu počne primena Zakon o sprečavanju nasilja u porodici za čiju primenu je neophodna obuka, policijski službenik će, čim dobije informaciju o nasilju u porodici, morati o tome odmah da obavesti nadležnog policajca, saznaje Informer.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

- Policajac koji je dobio prijavu o nasilju može po odbrenju nadležnog policijskog službenika, ali i samostalno da odluči i dovede nasilnika u policijsku stanicu. Zadržavanje u policijskoj stanici može trajati do osam sati radi prikupljanja informacija o događaju i vršenju procene rizika od neposredne opasnosti od nasilja u porodici - objašnjavaju u MUP i dodaju:

- Ukoliko nadležni policijski službenik ipak proceni da postoje uslovi za nasilje, mogu biti izrečene hitne mere koje zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa. Hitna mera koju izriče jeste zadržavanje do 48 sati. Naređenje se dostavlja Osnovnom javnom tužilaštvu, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju, dok se žrtva obaveštava o vrsti mere koja je izrečena.

Ukoliko javni tužilac ili policajac posumnja da će se nasilje u porodici ponoviti, u roku od 24 sata sudu predlaže produžetak već preduzete hitne mere.

- Sud na osnovu priloženih dokaza i procene rizika može produžiti meru za još 30 dana ili odbiti predlog tužilaštva kao neosnovan - kažu u MUP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    21. maj 2017 | 11:51

    Ne razumem... Jel mi do sad nismo imali zakon? Drzavo, ne postujete ni ove zakone koje imamo, donosite nove koje isto necete postovati. Slomice se kola na nekom nesrecniku kao i obicno sto radite, da bi pokazali svoju moc, kao sa komunalcima. Zamenite kompletno pravosudje. Dovedite nove, mlade sudije koji nisu korumpirani. Kontrole za sudije uvedite. Cim naprave propust, uzmu mito, posumnjate u tako nesto, leti sa posla, u zatvor i da mu se oduzme kompletna imovina, posto golog otoka vise nema. Sta cete da radite sa navijacima, sa decom nasilnicima? Izgleda da vas boli samo kad udare po vasima.

  • Dragan

    21. maj 2017 | 12:32

    Specijalci sa trogodisnjim skolama, frizera,auto limara,elektricara,to je osnovno zanimanje svih zaposlenih u mup srbije.e kasnije se kupuju dzon nezbit,odeljenja fakulteta blace,mitrpvica,n.pazar i ostala velika mesta.

  • Propala drzavo

    21. maj 2017 | 11:55

    A muškarcima ukinute sva prava, tako da bi svaka mogla da se zali na nasilje... E kakva drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA