Mađari se udružili sa Hrvatima i Česima: Ako skupe MILION potpisa, Evropa će morati da im da veće plate!

Potrebno milion potpisa za godinu dana

  • 11

Radikalna desnica jugoistočne Evrope traži organizovanje referenduma o izjednačavanju plata u Evropskoj uniji!

Koliko bi trebalo da zarađujete na osnovu godina koje imate

UBIJA NAS "GENETSKO SIROMAŠTVO": Zbog ovih stvari nemate ni dinar u džepu!

Evropska komisija registrovala je građansku inicijativu koja se odnosi na smanjenje razlika u platama i ekonomskih razlika, a potekla je od pokreta koji se naziva Wage union.

Iza njega stoji mađarska radikalna desna stranka Jobbik, koju podržavaju prijateljski pokreti iz Hrvatske, Poljske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Letonije i Estonije, zemalja u kojima su plate znatno niže nego na zapadu. Uslov je da Jobbik za godinu dana skupi milion potpisa, piše večernji.hr.

- Ako navedena inicijativa za godinu dana prikupi milion potpisa iz barem sedam različitih država članica, Komisija će morati da reaguje u roku od tri meseca – navodi se u jučerašnjem saopštenju iz Brisela.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Gábor Vona, predsednik Jobbika izjavio je da želi da se nakon "jednakosti cena u zajedničkoj državi postigne i jednakost plata".

Eurostat-ovi podaci pokazuju da se prosečna godišnja neto plata za samca 2015. kretala od 4.000 evra u Bugarskoj do 38.500 evra u Luksemburgu. Godišnja plata samca u Mađarskoj bila je oko 8.000 evra, Hrvatskoj i Češkoj oko 10.000 evra, a u Austriji i Nemačkoj oko 30.000 evra.

Zvonimir Savić, analitičar HGK, navodi da su razlike u platama posledica različitog nivoa razvijenosti. Tako najrazvijenija evropska zemlja ima 5,7 puta veći BDP od najnerazvijenije. Shodno tome, raspon u troškovima plata je jedan prema deset.

- Sigurno je da takve razlike treba smanjivati, ali bitan je način na koji se to čini. Rast plata morao bi da bude usklađen sa rastom produktivnosti kako se ne bi stvarale makroekonomske neravnoteže i ugrozio rast privrede - navodi Savić.

Jedno od tematskih prioritetnih područja na kojima Komisija već radi jeste smanjivanje razlike u platama, dohocima i penzija među polovima. Žene u proseku zarađuju 16 odsto manje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    18. maj 2017 | 11:31

    Nije to vreća bez dna pa da uzme ko koliko hoće.

  • vrag

    18. maj 2017 | 12:48

    Evo vam vaše evrope polako ali sigurno propadate šta ste pomislili da je zemlja dembelija!!!!

  • Made in PRC

    18. maj 2017 | 13:14

    Pa ako su porezi svuda isti i pdv i td. ne razumem zasto bi plate i penzije bile, recimo u Nemackoj 5 do 10 puta vece u odnosu na balkanske drzave. Ako je Eu jednaka za sve onda mora da izjednaci plate i penzije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA