RAJSKI ZVUK OKARINE STARE 6.000 GODINA: Dautovski svirao na instrumentu iz doba neolita (FOTO)

- Loptasta flauta ima tri otvora, tri tona, a ja sam do sada došao do 16 tonova. Obožavam zvuk koji proizvodi. On je zaista nebeski, rajski - ushićeno nam priča profesor Dautovski

  • 7

Jedan od najboljih izvođača makedonske etno-muzike, profesor narodnih instrumenata na skopskom fakultetu muzičkih umetnosti i frontmen kvarteta koji nosi njegovo ime, Dragan Dautovski bio je prvi muzičar koji je nakon 6.000 godina zasvirao na loptastoj flauti – okarini.

 

ČUDESNA MARIJA (9) ODUŠEVILA SVET: U Srbiju se vratila kao ŠAMPIONKA! (FOTO)

 

Ovaj muzički instrument, jedinstven na teritoriji Evrope, otkriven je 1989. godine na neolitskom lokalitetu Mramor kod mesta Čaška, 15 kilometara udaljenom od Velesa, na severoistoku Makedonije.

 

Okarina, tačnije loptasta flauta je izrađena od pečene gline. Ima nepravilnu loptastu formu prečnika 4,7 santimetara, a na njoj se nalaze tri otvora raspoređena u obliku trougla.

 

Dautovski smatra da će loptasta flauta pobiti puno muzičkih teorija. On je ispitao sve njene mogućnosti. Koji tonovi se dobijaju duvanjem hladnog, a koji toplog vazduha, koja pozicija i koji ugao usana je najpogodiniji za koji tonalitet, kakve kombinacije tonova se mogi dobiti, a sam ton loptaste flaute je opisao kao "rajski zvuk najbliži prirodi, čoveku, glasu operske pevačice, glasu kosmosa".

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

- Loptasta flauta ima tri otvora, tri tona, a ja sam do sada došao do 16 tonova. Obožavam zvuk koji proizvodi. On je zaista nebeski, rajski - ushićeno nam priča profesor Dautovski.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

Ovaj neolitski instrument je otkrila Trajanka Jovčevska, arheolog i kustos Muzeja u Velesu, koja je preminula početkom 2013. godine.

Ona je govorila da neolitska loptasta flauta iz Mramora predstavlja još jedan dokaz u rasvetljavanju misterije muzike i plesa, kao deo duhovnog poriva neolitskog čoveka na širim prostorima Balkanskog poluostrva.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

Okarina ili loptasta flauta je pronađena na mestu prepunom kamenja, koje je do tada puno puta prekopavano.

 

- Između svog tog kamenja, ovaj predmet se kotrljao, padao i "sakrivao", čekajući da ga neoštećenog pronađemo - pričala nam je Jovčevska.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

Ona je priznala da tada, kada ga je otkrila, nije znala o čemu se radi, jer je bila mlad i neiskusan arheolog, a bojala se da će je i kolege ismejavati. U početku se pretpostavljalo da je reč o nekom ukrasnom predmetu, čija je starost odmah datirana na preko 6.000 godina.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

- Taj predmet, koji mi nije davao mira, godinama je stajao u vitrini Muzeja u Velesu. Nakon nekoliko godina, zemlja koja se nalazila u loptici se osušila i pala na njegovo dno. Tek kada smo je očistili i konzervirali, ugledali smo tri male rupice, a jedna od njih je bila malo zasečena kao na fruli ili flauti. Tada sam se setila profesora Dautovskog, koji je, iako u početku veoma skeptičan, ipak odlučio da isproba ovaj neolitski instrument - govorila je Jovčevska.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

I profesor Dautovski, koji je više od godinu dana usavršavao zvuk i vežbao na loptastoj flauti, ima interesantnu priču vezanu za nju.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

- Jednu noć sam sanjao listić kako mi pada na ruku. Pogledao sam ga, a na njemu je pisalo da ću čuti glas iz daljine, sa onog sveta, što me je prilično uznemirilo. Ubrzo zatim mi se javila gospođa Trajanka Jovčevska, koja me je zamolila da isprobam davno pronađeni neolitski instrument. Nakon prvih nekoliko odsviranih tonova, bio sam siguran da je to taj glas iz daljine, koji mi je došao na san - pričao nam je Dautovski.

 

Foto: D. Joksič

Foto: D. Joksič

 

Daljinac baner

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajski nosorog u kopackama

    20. maj 2017 | 22:15

    Juce je moj komsija Majo na klipu kukuruza iz 2 stoljeca odscirao jednu stavr koja je mislim iz treceg stoljeca a kazu u kamenom zapisu da ju je izvodiolo neko dugme izbijeljeno..zvuk je bio bozanstven da su se i ptice podstidjele..al da ima budala ima ..ovo je samo dodatak sveakom glupostima koje citamo..

  • MADLENE

    20. maj 2017 | 20:19

    Kada hoćete da od ničega napravite nešto onda napravite ovako nešto.. Pa svi već odavno znamo šta je okarina..koliko ima rupica..i da li je okrugla ili jajasta..Ako ova njegova ima rajsKi zvuk..Izadji na binu i odsviraj nešto da se ceo svet šokira..Pa da vidimo neverovatnih 16 tonovo..Pa da te onda upoznamo sa instumentom koji se zove HARFA..

  • Miloš

    12. januar 2019 | 13:22

    Covek svira instrument star 6000 godina, drzi u rukama nesto iz Neolita... I uvek se iznova odusevim kad vidim ovaj snimak! Neverovatna je i slicnost ove okarine i ideje koju je realizovao matematicar Dzon Tejlor, sredinom proslog veka, praveci engleski model okarine sa 6 rupa (takozvana "pendant" okarina). Na 4 gornje rupe, kombinacijom otvaranja i zatvaranja, dobija se cela oktava sa svim polutonovima. Dve donje daju mogucnost jos dva tona. Pored svih duvackih instrumenata koje posedujem i sviram, Tenrai sestorupna okarina je zaista nesto posebno u kolekciji. Najdrazi, najsvirljiviji i, jednom recju, perfektan instrument u svom tonalnom rasponu. Bolje zvuci od vecine dvanaestorupnih italijanskih modela, tj. savremenih okarina ciji je izumitelj Djuzepe Donati. Lepo je procitati i o kineskom xun-u starom 8000 godina i razmisliti kako je paralelni razvoj ljudskog mozga na velikim daljinama uticao da su se otkrivale iste ili slicne stvari i kad su instrumenti u pitanju. Osmislite zivot, ne traje dugo, umesto sto komentarisete predivnu neolitsku okarinu, u danasnje vreme, jezikom kamenog doba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA