Strašna fotografija koja i danas izaziva hiljade komentara: Nemac obesio srpsku devojčicu u vunenim čarapama, ruke joj vezane telefonskim kablom

Nešto kasnije, 1951. godine, Lepa Radić je proglašena za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja

  • 31
Foto: Wikipedia/Danilo Gagović Foto: Wikipedia/Danilo Gagović

Drugi svetski rat je davno iza nas, ali užasne stvari koje su se događale tokom rata, zverstva, baš kao na ovoj fotografiji, su nauk da nikada ne treba da zaboravimo šta se desilo srpskom narodu tokom invazije nacista na našu zemlju u periodu od 1941. do 1945. godine.

Čuvena pesma "Đurđevdan" nastala je u VOZU ZA JASENOVAC: Ona je bila poslednji vapaj izmučenih Srba koji idu u logor smrti (VIDEO)

Teodora Davidovića su prodali kao slugu kada je imao samo 12 godina: Preživeo je sve i svašta, a njegov život je danas animacija (VIDEO)

Potresna nemačka fotografija uslikana je neposredno pre pogubljenja Lepe Radić, devojke rođene 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške.

Devojčica Lepa je završila zanatsku školu u Gradišci, gde je i živela do početka 1941. godine kada su je ustaše odvele u obližnji zatvor. Nakon bekstva priključila se partizanima, a učestvovala je u nekoliko važnih bitaka. U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, Milan, 15-godišnji brat jedinac, i stric Vlado.

Prilikom napada nemačke 7. SS divizija „Princ Eugen“, na Nemce je ispucala sve metke i junački se borila do kraja. Ipak, Nemci su je savladali kundacima i vezali. Posle trodnevnog zlostavljanja, dovedena je pred podignuta vešala, kod  železničke stanice u Bosanskoj Krupi. Ruke su joj bile vezane telefonskim kablom, bez cipela, samo u vunenim čarapama.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Pre nego su joj natakli omču na vrat, uzviknula je: "Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!" Na gubilištu su joj govorili da će joj pokloniti život ako kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom i partizanima. Lepa im je odgovorila: "Nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!".

Imala je svega 17 godina kad su je obesili.

Foto: Wikipedia/Muzej Istorije Jugoslavije Foto: Wikipedia/Muzej Istorije Jugoslavije

U izveštaju o egzekuciji SS-ovci su bili napisali da je: "Banditkinja, obešena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat".

Nemački vojnik koji joj je namakao omču na vrat pao je u Zagrebu, na Savskoj cesti. U njegovoj torbi nađena je ova fotografija. Nešto kasnije, 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja, kao najmlađi narodni heroj iz Potkozarja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Istorija Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    22. maj 2017 | 16:38

    Sa kakvom mirnoćom stoji i čeka kraj? SRPKINJA

  • Djile

    22. maj 2017 | 16:28

    Nesalomivi i ne unistivi Srpski narod za razliku od hrvata,kukavica..sta je nama trebala drzava sa njima

  • BALKANSKI_SPIJUN

    22. maj 2017 | 17:33

    Terali nemci kera pa tako dosli do Rusije... kad su Rusi uzviknuli- "Na Berlin" ! onda je krenuo raspad ovog evropskog otpada .. posle im djavo kriv sto im je Ruska vojska prevrnula svaku svabicu uz put :) ... da sam ja bio Staljin te nemacke vise nebi ni bilo.. nego bi tu sad bila oranica i pusta prica kako je tu ziveo jedan narod zvani Nemci :-p

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA