Nastavlja se: Devojčica skočila u reku zbog igrice "Plavi kit", roditelji pronašli mrtvog sina i sumnjaju u priču o izazovima smrti (VIDEO)

Volite svoju decu, obraćajte pažnju na njih, i to će ih spasiti od svega", poručio je otac stradalog dečaka

  • 6

Kako se poslednjih meseci iz Rusije na ostatak sveta proširio virus opasne onlajn igrice "Plavi kit", nakon nekoliko meseci uhapšen je i njen tvorac, 21-ogodišnji Rus Filip Budeikin, koji je optužen za smrt čak 16 srednjoškolki koje su se navodno ubile zbog ove igrice.

Filip je psihopata koji je stvorio sablasnu igricu "Plavi kit": Tera decu na samoubistvo, zato što su "biološki otpad" (FOTO) (VIDEO)

Najnoviji tekstovi svetskih medija svedoče o pokušaju samoubistva 15-ogodišnje ruske tinejdžerke, koja je zbog ove igrice pokušala da skoči u reku i da se na taj način ubije.

Kada su je iz reke spasili i pitali je da li je svesna da je mogla da umre, rekla je "Svesna sam, ali to je kul, sav taj adrenalin".

Ista priča je i sa devojčicom (12) iz susedne Ingušetije iz grada Karbulaka koju su navodno spasili samo par sati nakon što je trebala da dobije poziv od administratora igre sa uputstvima kako da sebi oduzme život, prenosi RT.

Njihovu sreću da preživi nije imao mali Konor Volmot (13) iz Irske koji je preminuo 11. maja, a koga je mrtvog pronašao njegov rođeni otac u polju blizu njihove kuće u Siksmajlbridžu.

Iako su mediji odmah požurili da nesrećnog tinejdžera povežu sa igrom "Plavi kit", njegov otac Greg bio je jasan.

- Ja sam ga pronašao i na osnovu položaja u kom je bio jasno je bilo da je u pitanju nekakva glupa igra koja je pošla naopako, ali siguran sam da moj sin nije samom sebi oduzeo život. Možda je na neki način i bio povezan sa tom igrom preko društva, ali on je bio srećno dete i ljudi treba da znaju da ovo nije samoubistvo - izričit je bio skrhani otac nakon brojnih naslova u medijima.

On je svim roditeljima sveta poručio da "nisu ni svesni koliko su deca upletena u virtuelnu stvarnost, jer je za njih svaka stvarnost realna, volite svoju decu, obraćajte pažnju na njih, i to će ih spasiti od svega", poručio je Greg.

Foto: Twitter/@Zvezdniy1 Foto: Twitter/@Zvezdniy1

Izazov "Plavi kit" puni novinske stupce još otkad je u "Novoj gazeti" izašla informacija da se sumnja da je u Rusiji čak 130 tinejdžera umrlo od posledica ove igrice, koja se sastoji od 50 koraka koje deca treba da ispune, a pritom je 50. korak samoubistvo. Međutim, svi ti navodi o samoubistvima se, osim za njih 16, ne mogu sa sigurnošću proveriti.

Stalno u medijima možemo pročitati priče o navodnim žrtvama ove igrice, kao i regionalnih, koji tvrde da se igrica širi i uzima maha i na Balkanu. Ostaje da se nadamo da su deca i roditelji dovoljno obavešteni da se spreče posledice ove opasne igre.

Jedno je sigurno, osetljivi i povodljivi tinejdžeri meta su raznih uticaja, pogotovo preko društvenih mreža i interneta kojima su u današnje vreme sve izloženiji. Ali mediji su ti koji informacije prenose i dižu paniku tako gde je možda nema. Nasilje na internetu, odnosno "sajberbuling" svakako je sve prisutnije i predstavlja sve veći problem kojem su izloženi svi a pogotovo tinejdžeri, ali stručnjaci koji se ovom oblašću bave složni su u jednom - roditelji su ti koji ne smeju zbog dnevnih obaveza da zaborave da se bave svojom decom i da kontrolišu njihov pristup internetu i sadržajima kojima se bave, te je sva odgovornost upravo na njima.

Sve o igrici "Plavi kit" pročitajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakle...

    25. maj 2017 | 14:12

    Zato treba policija sa IT strucnjacima otkriti preko ip adrese odakle stizu poruke i da lociraju ljude koji teraju decu na samopovredjivanje i samoubistvom. Ako se otkrije jedan, onda moze i cela mreza ljudi. A roditelji moraju da vode racuna sta im deca rade za racunarom i mob. telefonom.

  • Ečeverija-brat od strica MOMOV!

    25. maj 2017 | 14:10

    Što više pišete o ovim igrama,djeca sve više žele da znaju šta je to?

  • Nn

    25. maj 2017 | 15:25

    Hvala bogu što nemam djecu u ovom ludom vremenu, a vi koji ih imate neka vam je sa srećom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA