≫ 

Ovo ima samo u Mokrinu: Sir sa ukusom višanja, bibera i ruske salate osvojio prvo mesto

Lisnati sir sa ukusom višanja otišao i u Afriku

  • 2

Da je izrada jedinstvenog lisnatog sira po recepturi staroj i stotinu godina proslavila Mokrin i vredne Mokrinčanke, uverila nas je i majstorica Danica Terzić (57) koja je na 84. Međunarodnom sajmu Poljoprivrede u Novom Sadu osvojila prvo mesto za ovaj jedinstveni sir koji se pravi na severu Banatu.

Domaći topljeni sir u listićima - lak i jednostavan za pripremu!

Kako kaže vredna Danica, nisu samo Mokrinčani poznati po Gusanijadi i Vaskršnjim svečanostima, u Mokrinu postoji i tradicija izrade isnatog, rolovanog sira koji je postao sinonim za ukus, izgled i jedinstvenost.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Lisanti sir se pravio u Mokrinu od davnina. Pravila ga je moja baka, majka i moja svekrva. To je više tradicija kod nas u selu, zanat sam naučila od njih,a onda sam vremenom sama usavršila njegovu izradu, dodala mu nove ukuse i dobila potpuno novu vrstu lisnatog sira.

Danica objašnjava da spremanje lisantog sira liči na razvlačenje pite, pa mnogi ostanu u čudu kada vide da se umesto testa na stolu razvlači sir:

-Najpre se podlije mleko, obično uzimam jutarnje i večernje mleko, dobro ga ocedim, otklonim surutku i tada ga ostavim da odmori.

- Nakon toga sir se kuva i kada dobijemo određenu masu koja nalikuje testu, sir razvlačimo po stolu, filujemo raznim nadevima i rolujemo. Dobijamo rolovane sireve koje sečemo na kriške i poslužujemo - priča nam ova vredna Mokrinčanka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za izradu ovog jedinstvenog sira potrebno je dosta upornosti. Danica ga pravi punih 26 godina, ali kako kaže trebalo je dosta vremena da se nauči ovom zanatu:

-Kao u svakom poslu potrebno je dosta strpljenja, rada i vežbe. Ni meni nije odmah uspevalo, ali vremenom sam usavršila njegovu izradu.

- Moja majka je pravila običan sir, bez dodataka, ali ja sam po narudžbi počela da stavljam razne dodatke, najpre sam stavila šunku, pa su se mnogi oduševili lisnatim sirom sa ovim ukusom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pravim sir i sa ljutom paprikom, biberom, probala sam i sa ruskom salatom, priča nam Danica. Lisnati sir sa ukusom višanja otišao i u Afriku.

Daničini lisnati sirevi osim što su osvojili srpska i tržišta širom regiona, rado su viđeni na trpezama u Sloveniji, Hrvatskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Torontu , pa i u dalekoj Africi.

-Kada sam jednom prilikom pravila štrudle sa makom i višnjama, pomislila sam zašto ne bih probala i sa ukusom višanja.

- Suprug, deca i komšije bili su degustatori sira sa višnjama, nekima se dopalo, nekima ne,ali sam dok god nisam napravila savršen ukus nisam odustajala od ove vrste.

Danica kaže, da se njen sir nosi i za Afriku:

-Sir je kupovala godpođa iz Beograda koja ga je potom odnela svome suprugu u Zambiji, pa od tada imam stalne mušterije i sa ovog dalekog kontinenta.

O nagradi koju je osvojila na Međunarodnom sajmu Poljoprivrede, Danica kaže da predstavlja krunu njenog dosadšnjeg rada i truda. Ovo je samo jedno priznanje u nizu od deset diploma koje je ova vredna Mokrinčanka osvojila praveći ovaj jedinstveni sir.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za porodicu Terzić, ova godina je i više nego uspešna, Sava Terzić, Daničin suprug ove godine osvojio je šampionsku titulu na Vaskršnjim svečanostima.

Terzići koji važe za dobru i vrednu familiju u Mokrinu, kažu da samo rad i trud donose priznanja, sledeći korak za Danicu biće spravljanje sira na metar.

A šta je to smislila ova vredna Mokrinčanka i kakav je to sir na metar, Danica kaže da će to biti pravo iznenađenje za sve sladokusce.

(Dragana Ivanić)

Daljinac baner

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banacanka

    26. maj 2017 | 07:53

    Prikazano je predivno! Dajte ovakve primere, budite uporni u tome na prvim stranama pa da vidimo da se svest omladine koliko toliko usmeri na lepe i divne stvari a ne na starlete itd.Svako dobro ovoj zeni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA