Neviđena uživancija, od malog dvorišta napravila rajsku oazu: Nedaleko od centra grada vrt za oči i dušu (FOTO)

Sve odiše pozitivnom energijom i lepotom prirode

  • 11

Da rajski vrtovi zaista postoje uverila nas je gospođa Slađana Perić (53) iz Kikinde koja je od malog običnog dvorišta napravila pravu oazu lepote koja zadivljuje mnoge koji kroče na prostor okružen stotinama biljaka, fontanom i malim vodenim životinjama.

Sladoled za 10 dinara: Evo gde će u Srbiji omiljena poslastica ovog leta biti najpovoljnija

Prelepi prizori osmišljeni kreativnim idejama ove Kikinđanke, postali su i popularno mesto za mnoge mladence koji najlepše trenutke žele da ovekoveče baš u vrtu gospođe Perić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gospođa Perić kaže, da je u početku želele da stvori mali prostor u kojem bi uživala sa svojom porodicom i prijateljima, ali vremenom ljubav prema baštovanstvu nije imala granice:

-Svakodnevno sam počela da uređujem vrt i sadim cveće. U početku je bilo svega nekoliko sadnica da bih vremenom cvećarstvo postalo i više od hobija. Za mene je ovo jedan vid terapije, kada uđem u svoju baštu ja se psihički odmaram i opuštam.

Vrt ove kreativne Kikinđanke uređen je prema banatskim motivima-prepun raznovrsnog  ukrasnog i začinskog bilja, ukrašen najoriginalnijim kućicama za ptice i sitne životinje, ova bašta dom je i malim kornjačama i ribicama u bazenu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Po struci mašinski inženjer , baštovanstvo je zavolela u najranijem detinjstvu, dok se ozbiljnim radom u dvorištu počela baviti pre sedam godina.

Od tada, kako kaže -stvorila je pravi prirodni raj za sebe, svoju porodicu i prijatelje:

-Najčešće sadim patuljasto bilje, obožavam vodu te gajim i vodeno bilje-lokvanje. Takođe, u svome vrtu imam preko sto ruža, od ranog proleća ovde možete da vidite narcise, zumbule, lale, jorgovane i božure. Tokom leta kreću muškatle, ruže i perene.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Cele godine moja bašta cveta- ističe ponosna vlasnica najlepše bašte u Kikindi. Koncept najlepše bašte osmišljen je tako da kada jedna vrsta precveta, dolazi druga koja krasi vrt, te je bašta uvek u cveću.

Bavljenje ovim hobijem iziskuje dosta ljubavi, ali i vremena te gospođa Slađa i do pet sati dnevno provodi u svojoj bašti:

-Ovo je odlična terapija, dok radim ja se i odmaram. Biljke prenose pozitivnu energiju i svima bih preporučila da se bave baštovanstvom. Dovoljno je da imate malo parče zemlje i da uz malo volje napravite pravu oazu.

- Ne postoji ništa lepše nego kada uz cvrkut ptica prvu jutarnju kafu popijete u svome vrtu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U ovoj prelepoj oazi postoje i prirodna pravila koja se tiču rasporeda sadnje biljaka jer se mnoge vrste ne podnose međusobno pa je potrebno napraviti raspored:

-Ponekada ih i presađujem, premeštam sa jednog kraja vrta na drugi.Takođe, potrebna je i adekvatna prehrana. Ruže na primer ne zahtevaju dosta rada,  a cvetaju najduže.

- U proleće i u kasnu jesen prehranjujem ih granulicama ili prirodnom prehranom.

Gospođa Perić ističe da je svoj duhovni mir našla upravo među biljkama, a da ideje oko uređenja bašte dobija vraćajući se sa raznih putovanja:

-Volim rustični stil i terakotu. Kod mene je sve u staroj cigli i biber crepu. Stare predmete poput krčaga, fenjera, pa i kamenje pronalazim kod prijatelja ili poznanika. Kamenje sam nekada znala biciklom da dopremim do kuće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj rajski vrt postao je popularan naročito među mladencima koji rado dolaze u ovu prirodnu lepotu kako bi zabeležili najromantičnije trenutke.

Pre nekoliko dana Nemanja i Marija Trećakov svoje mladenačke fotografije zabeležili su baš u vrtu gospođe Perić.

Nasmejana i vedra Kikinđanka, čija je bašta i zvanično proglašena pre dve godine za najlepšu baštu Srbije na konkursu “Moja lepa bašta”poručuje da se biljke ne gaje samo zbog lepote prostora:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

-Biljke su prenosioci pozitivne energije,dovoljno je samo petnaest minuta da svakodnevno provedete u prirodi i vaš duh će se napuniti pozitivnim energijom-poručuje gospođa Perić.

(Dragana Ivanić)

Daljinac baner

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA