Xross Challenge na Tari: Divlja planinska lepotica ugostila Hard Enduro vozače iz 10 evropskih zemalja

Nakon uzbudljivog Prologa usledio je kratak predah, a onda je počela trka i tada su stvari tek postale zanimljive

  • 0

Brzo, klizavo, napeto i uzbudljivo – tako bismo ukratko mogli da opišemo prvi dan Xross Challenge trke na Tari.

Deluje neverovatno, ali da, ovo je Srbija! (VIDEO)

Najlepša, ali i najsurovija planina u Srbiji još jednom je poželela dobrodošlicu Hard Enduro vozačima iz 10 evropskih zemalja, koji su se na svojim motorima uhvatili u koštac sa divljom prirodom.

Foto: Predrag Vučković Foto: Predrag Vučković

Prvi dan najveće Hard Enduro trke u Srbiji obeležila je neizvesna borba Austrijanaca Filipa Bertla i Slovenca Mihe Špindlera, a u kojoj je trijumfovao Špindler koji je za nepun minut bio brži od branioca titule.

Sve ovo samo nagoveštava da nas očekuju još dva uzbudljiva trkačka dana.

Prvi test koji su vozači morali da polože bio je Prolog – gde su vozači testirali svoju agilnost i spretnost na poligonu sa zemljanim doskokom i preprekama od balvana.

Te prepreke su već bile izazov, ali je celu stvar dodatno zakomplikovalo i to što je sve bilo mokro i klizavo zbog kiše, pa su vozači često proklizavali i padali u blatnjave bare.

Foto: Predrag Vučković Foto: Predrag Vučković

U klasi A na Prolgu su bili najbolji Filip Bertl, Miha Špindelr i Kevin Galas. Najspretniji među vozačima u klasi B bio je Tomas Župan, a u klasi C Vanja Fabijančić.

Nakon uzbudljivog Prologa usledio je kratak predah, a onda je počela trka i tada su stvari tek postale zanimljive.

Pred vozačima je bilo 55 kilometara staze i sedam kontrolnih tačaka, što je trebalo da znači laganiju vožnju, međutim Tara je opravdala titulu surove planinske lepotice.

Ekstremne uzbrdice, izuzetno klizave nizbrdice, kamenjari, nabujali potoci, travnate površine pod vodom, grebeni i šume zadali su glavobolju čak i najiskusnijim takmičarima.

Žestoka borba vodila se između dvojice favorite, Bertla i Špindlera koji su jedan drugog pratili u stopu tokom cele trke, ali je u finišu Špindler ipak bio brži.

Foto: Predrag Vučković Foto: Predrag Vučković

- Iako je Bertl krenuo prvi, prestigao sam ga vrlo brzo. Međutim imao sam peh, pao sam dva puta i izgubio tempo zbog čega je Filip ponovo prešao u vođstvo.

- Sve do cilja smo pratili jedan drugog, ali sam u finišu ipak uspeo da ga prestignem. Meni je trka odgovarala zato što je brza - na gas, a to je ono što volim. Osim toga motor me je služio dobro, amortizacija je odlična – rekao je Špindler nakon trke.

Aktuelnom šampionu Bertlu, Tara je poručila da odbrana titule neće biti nimalo laka.

- Neki delovi staze su super brzi, ali pred kraj je bilo napeto zbog nabujalog potoka. Travnati delovi su pod vodom zbog čega mi je bilo teško da nađem put.

Foto: Predrag Vučković Foto: Predrag Vučković

- Promašio sam trasu dva puta, možda bih bio i brži, ali zadovoljan sam. Na Prologu sam bio prvi, jeste da je bio klizav, ali ja volim takve Prologe jer se na njima odlično snalazim s obzirom da dolazim iz Trial discipline. Videćemo šta me čeka u naredna dva dana – kaže Bertl.

Nemac Kevin Galas je prvi put na Xross Challenge trci, ali je u startu svima stavio do znanja da je ozbiljan pretendent na šampionsku titulu.

- Bio je ovo veoma zabavan prvi dan. Prolog je bio super, superenduro kroz šumu takođe, ali me je potok potpuno iznenadio. Voda je toliko snažna da sam zamalo ostao bez motora.

- Osim toga, potok je veoma strm i kaskadno se spušta zbog čega sam nekoliko puta mogao da padnem preko volana. Vrlo je opasno, moraš baš dobro da se fokusiraš, ali to je ono što jednu Hard Enduro trku čini zanimljivijom– rekao nam je Galas ne krijući zadovoljstvo.

Ostaje da vidimo šta nas čeka u naredna dva dana, ali s obzirom da je moto najveće Hard Enduro trke u Srbiji – Fear It, Face It – nema sumnje da će vozači testirati svoju izdržljivost, ali i izdržljivost motora do krajnjih granica.

Pratite www.xross-team.com za rezultate uživo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA