≫ 

Društvene mreže u šoku, svi plaču za Lazom Kostićem: U poslednjoj epizodi serije u oblacima se spojio sa Lenkom (VIDEO)

Na pitanja o Lenki, odgovorio je stihovima "Santa Maria della Salute", koje je dugo pisao

  • 27

Nekoliko meseci Srbi su uživali u epizodama o epohalnoj ljubavi između Laze Kostića i Lenke Dunđerski u seriji "Santa Maria della Salute". Prvo je smrt odnela mladu ćerku Lazara Dunđerskog, samo dva meseca nakon ženidbe njene najveće ljubavi. Laza nikada nije preboleo Lenkin preran odlazak i do svog poslednjeg dana tugovao je i pisao pesme posvećene prelepoj devojci.

Lenka Dunđerski je umrla samo dva mececa posle ženidbe Laze Kostića. Pesnik je do smrti pažljivo čuvao ono što mu je ona darovala (FOTO)

Večeras smo odgledali i poslednju epozodu i u njoj smo videli kako je Laza Kostić proživeo poslednje dane.

Godine su prošle. Laza je mirno ostario sa svojom Julčom, kako je od milošte zvao. U Novom Sadu, 1908, Matica Srpska obeležila je pedeset godina njegovog stvaralaštva i bogatog društvenog angažmana.

Prijatelji su mu polako otišli tamo odakle nema povratka, osim kroz umetnička snoviđenja pesnikova, u kojima već odavno živi zauvek mlada, od života i svih boli, sačuvana - Lenka Dunđerski.

Lazi je umro i veliki prijatelj, Simo Matavulj, sa kojim je proveo mnoge zgode i nezgode, i koji ga je tako razumeo! Na pitanja o Lenki, odgovorio je stihovima "Santa Maria della Salute", koje je dugo pisao.

Postao je akademik, do same smrti okružuju ga obožavanje i divljenje. Umrla je i njegova voljena Jula. Nakon toga i Laza Kostić je sve slabiji, izdaje ga srce.

Njegovoj objavljenoj poemi divi se svako živi! Ali, on mora u Beč na preglede, gde ga, kao i nekada odbačenu i očajnu Lenku, smrt odvodi. U poetskom viđenju autora serije, Laza i Lenka se spajaju u oblacima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    27. maj 2017 | 22:45

    Fenomenalna gluma.Ćetković me je oduševio.Naravno sve pohvale,i što više ovakvih serija,ima mnogo značajni ljudi za koje vredi uraditi ovakve projekte.

  • Srbin

    27. maj 2017 | 22:54

    Bravo za Vojina kako nam je doneo Lazu

  • Tash

    27. maj 2017 | 23:38

    Treba praviti više serija o našim poznatim istorijskim ličnostima. Tako se lakše uči i razume istorija. Imamo istoriju za izvoz kao i kraljeve i careve više nego sve zemlje u okruženju koje bi sve falsifikovale samo da dokažu da su imale jednog seljačkog kralja. Kroz izvoz takve istorije bi nas belosvetska bagra više poštovala i ne bi uvozili tudje izmišljene sapunice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA