≫ 

ISTORIJA KOJU SU KRILI OD NAS: Kako su Turci hteli da sruše Kalemegdan (FOTO)

Knez Mihailo je predložio sultanu da se tvrđave u Šapcu, Beogradu, Smederevu i Kladovu - Fetislamu predaju Srbima ili poruše

  • 3

Da je knez Mihailo poslušao poslanike Velikogospojinske skupštine 1867. godine, danas ne bismo imali Smederevsku tvrđavu, baš kao ni Kalemegdan, Šabačku tvrđavu, one u Malom Zvorniku i Kladovu. Zahvaljujući njemu danas imamo sve tvrđave na broju.

Beogradski pobednik kakav 99% nas nije videlo: Kamera je bukvalno bila ispred glave spomenika na Kalemegdanu (FOTO)

Sve je počelo nezadovoljstvom kneza Mihaila raspletom događaja nakon konferencije u Kanlidži 1862.

- Dok je turskih gradova u Srbiji, niti njoj može biti napretka, niti meni u njoj opstanka - rekao je knez Mihailo

Poslanici, koji su se okupili dve godine kasnije o Velikoj Gospojini, imali su na umu tu knjaževu izjavu i iskoristili je da jednim udarcem ubiju dve muve: istovremeno podiđu Mihailu i ispune želje njihove "izborne baze", da rušenjem tvrđava zanavek isteraju Turke.

Na poslednjem skupštinskom radnom sastanku, poslednji zaključak, sporazumno je donesen od poslanika varoši smederevske, Šapca, Beograda, Kladova i okruga Podrinskog u kome je Mali Zvornik.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

- Da se umoli našeg preuzvišenog Gospodara Knjaza Mihaila, da on blagovoli, kako za najbolje nađe, podejstvovati da se gradovi koji u Srbiji još postoje poruše i time jedan put povrati poverenje i mir u varošima ugroženim.

Odatle do bombardovanja tvrđava i, mislilo se - posledičnog, jednom za svagda, isterivanja Turaka iz Srbije, nije mnogo falilo  - glasio je zaključak.

- Nije baš tako, treba uzeti u obzir odnose u ondašnjoj međunarodnoj zajednici. Postojala je želja, ali bi usledile teške sankcije. Sa našim međunarodnim statusom vazalne kneževine, to je bilo nemoguće uraditi - kaže dr Suzana Rajić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenja za istoriju, stručnjak za istoriju srpskog naroda u XIX i početkom XX veka.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Pitanje časti

Sve to su i Turci znali, mada im je boravak u Srbiji već bio solidno zagorčan.

- Uprkos dogovora u Kanlidži, prema kojima se nisu mogla rušiti turska znamenja, sve što je moglo da podseti na njihovo ranije prisustvo u Kneževini Srbiji, poput džamija, drugih sakralnih građevina, turskih grobalja, bazara, pa čak i kuća u orijentalnom stilu, za kratko vreme su iščezli usled velike omraze prema Turcima.

- Držanje turskih garnizona u preostalim, u najvećoj meri zastarelim i oronulim tvrđavama, za Tursku je bilo važno ne samo iz strateških razloga već je bilo i pitanje časti - objašnjava Miroslav Lazić, viši kustos istoričar smederevskog Muzeja.

Foto: Wikimedia/Lošmi Foto: Wikimedia/Lošmi

Mudrost Mihaila

Mihailo je, očigledno, bio mudriji od skupštinara. Sačekao je, i po Srbiju povoljnije prilike ukazale su se dve godine kasnije. Na predlog Jovana Ristića, srpskog diplomatskog agenta na Porti, srpska vlada je u novembru 1866. zatražila od Turske da povuče posade iz tvrđava u Srbiji.

Knez Mihailo je predložio sultanu da se pomenute tvrđave u Šapcu, Beogradu, Smederevu i Kladovu - Fetislamu predaju Srbima ili poruše.

Foto: Wikipedia/© Plamen Agov • studiolemontree.com Foto: Wikipedia/© Plamen Agov • studiolemontree.com

Podrazumevalo se da su Turci, diplomatskim ili špijunskim kanalima, bili upoznati sa zaključkom Velikogospojinske skupštine. Sultan Abdulaziz, pritisnut problemima sa njemu mnogo bitnijim Egiptom i Sudanom, Srbima je ispunio želju.

Kada je u aprilu 1867. na Kalemegdanu pročitan njegov ferman, Ali Riza paša, poslednji beogradski muhafis, predao je Mihailu ključeve od sviju gradova-tvrđava. Knez je na konju svečano ušao, za njim i streljačka četa koja je smenila turske straže.

Tvrđave tako nisu srušene.

Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia

Ubistvo

Samo dve godine kasnije ubijen je Mihailo. Kako to u Srba obično biva, malo kajanja, malo naknadne pameti, tek 1882. usred prestonice podignut mu je spomenik na kome su s dve strane zabeležena imena gradova: Beograd, Smederevo, Kladovo, Šabac, Užice i Soko.

Onih koje je knez povratio Srbiji, ne dozvolivši da to bude učinjeno bombardovanjem i rušenjem nego je urađeno diplomatijom. Na začelju spomenika je uklesan srpski grb i napisano: "Knezu Mihailu M. Obrenoviću III. Blagodarna Srbija".

Pogledajte video o još jednom skrivenom biseru naše lepe Srbije:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drT

    29. maj 2017 | 15:37

    Koliko ja vidim u tekstu, nisu Turci hteli da sruše, kako vam stoji u naslovu, već Srbi.

  • север

    29. maj 2017 | 13:31

    опет неки нови буквар. све неки новитети као у звездама гранда. халоооо историја није за једнократну употребу. лелееее

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA