Svaka od ovih 796 fotografija ruši apsolutno sve ustaške laži o Jasenovcu koje ste ikada čuli (FOTO)

Fotomonografija ruši sve predrasude i nagađanja o ovoj teškoj stranici svetske istorije

  • 7

Fotomonografija autora Đorđa Mihovilovića na jednom mestu objedinjuje 796 fotografija snimljenih na lokaciji logora Jasenovac u razdoblju od 1945. do 1947. godine koje pokazuju kako na tom prostoru nakon pada NDH nije postojao, niti je mogao da postoji bilo kakav komunistički logor.

 

Autor filma o Jasenovcu nipodaštavao žrtve logora, a sada postao savetnik rektora u Zagrebu

 

Nemci napali Hrvate: Sedlarov film o Jasenovcu falsifikuje istoriju (VIDEO)

 

Pesnik koji se trudio da svojim stihovima nadvlada smrtnost: "I mrtvi govore, to ćuti samo kamenje" (FOTO)

 

Izlazak knjige provokativnog naziva "Jasenovac 1945-1947- Fotomonografija" jasenovačkog višeg kustosa Đorđa Mihovilovića dolazi u vrlo važnom istorjskom trenutku, odnosno u kontekstu još uvek traumatične sadašnjosti opterećene groznim reinterpretacijama ratnog i posleratnog vremena iz pera sve glasnijih negacionista i revizionista ustaške države i njenih učinaka, piše "Jutarnji list".

 

Knjiga donosi 769 fotografija velike istorijske vrednosti o samom koncentracionom logoru u Jasenovcu (i samom mestu Jasenovac) te je neprocenjivo vredan doprinos raskrinkavanju strahovite laži koja ukratko glasi ovako: ustaški logor u Jasenovcu nije bio logor smrti, tamo je život izgubio manji deo ljudi, uglavnom od bolesti, a pravi genocid nad Hrvatima dogodio se na tome istom mestu u režiji komunističkih vlasti nakon maja 1945! Ova gnusna laž najbolje je raskrinkana fotografijama koje je objavio Mihovilović.

 

Koliko je ova laž proširena i opaka govori podatak da ne samo što se na tu temu pišu knjige, pišu članci, daju intervjui u štampanim i elektronskim medijima i drže tribine širom Hrvatske, već se snimaju i dokumentarni filmovi sa žestokim manipulacijama i podvalama (poput onog koji je prošle godine snimio Jakov Sedlar), a revizionizam podržava i u strukturama Katoličke crkve u Hrvatskoj jer, na primer, katolički nedeljnik Glas Koncila objavljuje feljtone, donosi intervjue i druge članke u kojima revizionisti na dugo i na široko tumače "istinu o Jasenovcu".

 

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

 

Mukotrpan rad

 

Autor fotomonografije je pokazao i dokazao da su na tim mestima vladali nemogući uslovi za smeštaj i osiguranje većeg broja ljudi te da nikakvog komunističkog logora nakon maja 1945. u Jasenovcu nije bilo. Već sama činjenica da su fotografije snimane tokom 1945, 1946. i 1947. godine (dakle, u vreme navodnog postojanja komunističkog logora Jasenovac), što pretpostavlja slobodan ulazak raznih snimatelja i slobodno kretanje po navodnom mestu zatočenja i ubijanja zarobljenika Hrvata, opovrgava mogućnost postojanja komunističkog logora. Naime, takvo bi mesto, kako ističe recenzent monografije Nataša Mataušić, bilo zasigurno strogo čuvano, a ulazak radoznalima strogo zabranjen ili kontrolisan.

 

Čuvena pesma "Đurđevdan" nastala je u VOZU ZA JASENOVAC: Ona je bila poslednji vapaj izmučenih Srba koji idu u logor smrti (VIDEO)

 

Nikada nisam zapamtio lik mog oca: Potresne izjave Srba koji su još kao deca bili u Jasenovcu

 

Najveći deo fotografija u vlasništvu je Hrvatskog istorijskog muzeja i Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, Arhiva Jugoslavije i Jevrejskog istorijskog muzeja iz Beograda, zatim Arhiva BiH i Istorijskog muzeja BiH iz Sarajeva.

 

Printskrin: Youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ Живот Вечни

Printskrin: Youtube/ ПРАВОСЛАВЉЕ Живот Вечни

 

Jedno od izvorišta negacionističkog narativa je "Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac" koje je osnovano u junu 2014. godine. Prema tvrdnjama članova Društva, Jasenovac od 1941-1945. nije bio logor smrti u kojem su ustaše masovno ubijali Rome, jevreje i Srbe po genocidnim kriterijumima i Hrvate po političkim kriterijumima. Kažu da je to bio samo običan sabirni, kažnjenički i radni logor (prvi logor) u kojem se retka pojedinačna ubijanja broje tek na desetine ili stotine, a nikako na bezbrojne hiljade muškaraca, žena i dece nestalih u masovnim likvidacijama. Tvrde da su komunisti (drugi logor od 1945. do 1948. za ustaše, "domobrane" i Nemce, te treći za informbirovce od 1948. do 1952.) "operisali" nakon maja 1945. i tamo, na mestu ustaškog logora u Jasenovcu, izvršili "genocid nad Hrvatima".

 

FRA SOTONA, najbrutalniji ustaški ubica: Zverski je ubijao decu i govorio da tako "pokrštava izrode u ime Boga" (FOTO)

 

Simo je preživeo Jasenovac, Vukovar 90-ih, a onda u Beograd došao kad je počelo bombardovanje (FOTO) (VIDEO)

 

Gde su stradali?

 

Ipak, nisu pronašli ni jedno jedino ime stradalog u “komunističkim logorima” nakon maja 1945, nasuprot poimeničnom popisu ogromnih žrtava ustaškog logora Jasenovac 1941– 1945. godine za koji članovi ovog Društva i njihovi istomišljenici ne mogu tvrditi da je laž.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Nepostojanje bilo kakvih dokaza za nedokazive tvrdnje negacionisti objašnjavaju rečenicom da “nepobitni pisani dokazi o tome nisu objavljeni, nego se verovatno brižno kriju ili su čak uništeni”.

 

"Počistite sve!"

 

Zapovednik logora Vjekoslav Maks Luburić se 19. aprila 1945. vratio u Jasenovac i odmah naredio:

 

- Za tri dana logora više ne sme biti. Počistite sve!

 

Kretanje po logoru strogo je ograničeno, uređaji su demolirani, nastambe minirane i većinom odmah srušene. Uveče 21. aprila sve zarobljenice ženskog logora, njih više od 700, pod jakom pratnjom izvedene su na otvoreno i poubijane. Nijedna se nije spasila. U ispražnjeni ženski logor dovedeni su muški logoraši, njih oko 1.100. Videli su da je logor u likvidaciji i znali su šta ih čeka. Preko noći razradili su već ranije pripremljeni plan za pobunu i beg. U 10 sati pre podne, na dogovoreni poziv glavnog organizatora pobune Ante Bakotića "Naprijed drugovi!”, oko 600 logoraša krenulo je u proboj. Oružje su im bili stolarski noževi, čekići, letve, nasuprot do zuba naoružane ustaške posade.

 

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

 

Osam preživelih

 

Pod mitraljeskom vatrom iz stražarnica, bunkera i osmatračkih tornjeva 90 logoraša iz Logora III probilo se do prvih šumaraka i spasilo živote, a oko 500 palo je pokošeno unutar logora i na brisanom prostoru izvan žice i pre šume. Posle proboja u logoru je ostalo još oko 460 logoraša koji zbog bolesti ili iznemoglosti, zbog straha, rezignacije ili loše računice, nisu učestvovali u pobuni i proboju. Ustaše su ih u besu, istoga dana, skoro sve poubijali. Preživelo ih je svega osam koji su uspeli da se sakriju u ruševinama miniranih logorskih zgrada i dočekaju partizane.

 

Poslednje snage ustaške posade napustile su Jasenovac 1. svibnja 1945, a dan kasnije prethodnica Jugoslavenske armije bez borbe je ušla u opustošeno mjesto. Od oko 500 kuća u Jasenovcu ustaše i Nemci u povlačenju su zapalili čak 433. Ustaše su nastojale da za sobom ostave što manje tragova, ali zašto su palili i nastambe lokalnog stanovništva? Očaj i bes totalnog poraza teško je kontrolisati, piše zagrebački list.

 

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv_Bild , flickr/forayinto35mm

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv_Bild , flickr/forayinto35mm

 

Razbijen mit

 

U zadarskom “Hrvatskom tjedniku” od 28. januara 2016. godine sekretar Društva koji demontira “mit o Jasenovcu”, negacionista i novinar Igor Vukić napisao je tri stranice teksta koji ima samo jedan cilj: Totalna rehabilitacija ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

 

Ustaška NDH bila je čedo fašističke Italije i nemačko-nacističkog Trećeg Rajha. Neposredno je nastala Hitlerovom “Direktivom 25” od 27. marta 1941. i pravno je nestala s nemačkom kapitulacijom 8. maja 1945. Pune četiri godine ratovala je na strani zla. Bila je Hitlerova saveznica koja je nastavila da ratuje na Hitlerovoj strani još i petnaestak dana nakon što se Hitler ubio. S vremenom, jasenovački logor smrti postao je ključni simbol za celokupnu NDH i nesavladiva je prepreka svakom pokušaju rehabilitacije ustaške države. Negacionisti pokušavaju da srušie "mit o Jasenovcu" kako bi NDH, kad-tad, bila rehabilitovana. Knjiga Đorđa Mihovilovića ih u tome u potpunosti demaskira i razoružava.

 

Sve fotografije iz fotomonografije možete videti na OVOM LINKU.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scipion

    29. maj 2017 | 15:22

    Докле ће више да се пише да су геноцид починиле усташе, а не хрвати док у БиХ хрвати заједно са муслиманима?!

  • Cika Velja

    29. maj 2017 | 14:34

    Ne vidim poentu u tome da treba demantovati lazi Hrvata o Jasenovcu! Pa drzava,nacija,jezik ,istorija...sve im je laz...i jedna vise ili manje,sliku o njima u meni nista ne menja!?

  • LB

    29. maj 2017 | 14:33

    I ova današnja NDH je samo nastavila uz blagoslov ovih istih fašističkih država tamo gdje je stala 1945.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA