≫ 

Objavljena vrlo nasilna knjiga bajki za decu: Na slikama vrabac kopa oči slonu, žena zabija mužu nož u usta?! (FOTO)

- Knjige su štampane kod nas ali nas je autorski ugovor obavezao da ništa u sadržaju ne smemo da menjamo - kažu u "Vulkanu"

  • 13

Zbirka priča za decu "365 bajki za svaki dan", književnog izdavača "Vulkan", iznenadila je mnoge roditelje zbog previše nasilnog sadržaja. Na problematične bajke prvi je skrenuo pažnju Nišlija Lazar Mihailović koji ih je kupio svom detetu.

 

I ovo će naša deca učiti u školama: Boža je Tini otkopčao brushalter i zavukao ruku u gaćice!

 

- Zaprepastio sam se kada sam video koliko u knjizi ima nasilja. Ne shvatam šta je poruka takvih priča, da nasiljem treba rešavati problem ? Smatram da je ovo neprihvatljiv sadržaj za decu tog uzrasta, koja još ne razlikuju šta je šta, pa samim tim može negativno uticati na njihov dalji razvoj - objašnjava Mihailović.

 

Njegov revolt podelili su i brojni građani na društvenim mrežama koji su naveli primere previše "krvavih bajki".

 

Tako u priči "Vrabac i slon" detlić kopa oči slonu, što je i ilustrovano crtežom koji prikazuje baš tu scenu. Bajka "Pas i vrabac" završava se tako što kočijaševa žena svom mužu zabija nož u usta, što je takođe praćeno ilustracijom.

 

Ilustracija: Vulkan

Ilustracija: Vulkan

 

U priči "Tri hirurga" jedan sebi odseca ruku, drugi vadi oko, a treći srce. Tu je i bajka "Kamila i šakal" u kojoj kamila davi šakala, što je baš scena koja je odabrana za ilustraciju.

 

Jedna od bajki je i "Majmun i delfin", koja se završava tako što je delfin udavio majmuna jer ga je slagao.

 

Ilustracija: Vulkan

Ilustracija: Vulkan

 

Nebojša Burzan, urednik "Vulkan izdavaštva" kaže da su sve sugestije roditelja dobrodošle i da će biti uzete u obzir prilikom odlučivanja o sadržajima namenjenom deci.

 

- Knjige su štampane kod nas ali nas je autorski ugovor obavezao da ništa u sadržaju ne smemo da menjamo. U slučaju novog izdanja sklopićemo labilniji ugovor, pa ćemo izostaviti i ove i neke druge bajke za koje smatramo da možda nisu primerene deci – kaže Burzan. Medjutim, napominje da scena nasilja ima i u bajkama sa naših prostora kao što su nabijanje na kolac, seča glava, čupanje ruku...

 

Knjiga "365 bajki za svaki dan" i dalje se prodaje u knjižarama po ceni od 1990 dinara.

 

Daljinac baner

 

(D.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serdar janko vukotic

    2. jun 2017 | 00:30

    Recite da sam nacionalista i da mi srbi mislimo uvijek isto. Ubijate srbiju, nasu djecu. Uvezli ste nam ljudi drogu, uvezli ste zapadne price kona nasa djeca citaju.. smerika engleska i njemacka. Ne rade to hrvati .. ni turci ni albanci.. oni su sitni.. zna se ko.su srbi.. radi uticaja na balkanu. Jer kaf nas se otarase .. ne znam zasta ce im al hoce bLkan i bice njihov.. al dok je jednog srbina.. griscemo kao kerber.. pozdrav. Na moju dusu ako grijesim.. al.ne vjerujem..

  • Isko

    2. jun 2017 | 08:28

    Kao što znamo, u nekim državama SAD-a satanisti su uspeli da postanu religijska zajednica i da imaju pravo u školama na veronauku. Oni rade svoj posao, pitam se, kako niko o ovakvim bajkama nije razmislio? Tog, koji je dopustio ovakvo štivo, u najmanju ruku otpustiti, mada bi ga ja malo...

  • AVRAM

    2. jun 2017 | 05:50

    Ovo je stvarno glupa knjiga za decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA