Ako odete na vojnu vežbu, možete da ostanete bez plate zbog jedne začkoljice u zakonu o radu!

- Javio nam se veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla - navodi se u saopštenju

  • 10

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozorilo je da građani koji budu pozvani na vojnu vežbu mogu ostati bez zarade jer Zakon o radu ne štiti dovoljno radnike.

Vojsci Srbije potrebno 130 medicinskih radnika: Pogledajte u kojim gradovima i koji su uslovi!

U saopštenju sindikata se navodi da za radnike koji su zaposleni kod privatnog poslodavca i pozivi na višednevne vojne vežbe mogu predstavljati ozbiljan problem.

- Javio nam se veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno - povremenim poslovima preko agencija. Oni se konkretno boje da će ih tokom petnaestodnevne vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje njihove proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i jurili neophodne zamene - navodi Sloga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sindikat ocenjuje da je strah radnika opravdan i traži od države i resornog Ministarstva da ozbiljno uzmu u razmatranje ovaj problem, budući da Zakon o radu ne štiti radnika i njegov položaj na adekvatan način, kao i da je Inspekcija rada nemoćna, budući da je pravo svakog poslodavca da zaposli koga on hoće.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lapovo

    5. jun 2017 | 15:20

    A kad ce da pozivate one koji su sluzili vojsku sa metlom i bez oruzja,sta ce oni da rade u slucaju rata kad neznaju ni pusku da otkoce.bas oni trebaju barem na dva dana da nauce nesto u slucaju rata a ja koji sad sluzio dovonjno mi je i polasa sata da udjem u ritam vojnika.zovite navodno te nesposobne a ima ih u velikom broju.

  • Marina

    5. jun 2017 | 14:58

    Kako neko rece 'ludilo mozga".

  • Zile

    5. jun 2017 | 16:39

    Ako drzava ima potrebu za vise vojnika neka plati vise novca za profesionalnu vojsku da ne bude kao ranije da rezervistima duguje dnevnice a oni drzali glavu u torbi.Neka plata prof.vojnika bude 80.000 i bice njih 30 hiljada koji ce se dobrovoljno prijaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA