Puštena u opticaj poštanska marka "180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije” (FOTO)

Izdanje sadrži marku nominale 74 dinara i koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 25.000 primeraka

  • 2

Na svečanoj promociji u PTT muzeju danas je puštena u opticaj prigodna poštanska marka u čast 180 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije.

 

NOVA DIREKTORKA ZA NOVI REKORD: Pošta Srbije donela državi dobit od čak 3,5 milijarde!

 

NJU SVI OBOŽAVAJU: Plavuša Tanja je čudo među poštarima, zna tajnu svake zgrade (FOTO)

 

Tim povodom, Njegova ekselencija Denis Kif zahvalio je Pošti Srbije na ovom vrednom i reprezentativnom izdanju.

 

- Na današnji dan, pre tačno 180 godina, pukovnik Lojd Džordž Hodžis je u Kragujevcu predao Knezu Milošu akreditivno pismo kralja Vilijama Četvrtog. Naši zvanični odnosi traju od 1837. godine, ali važni kontakti su postojali i ranije”, rekao je britanski ambasador i ukazao da suštinu odnosa između dve države predstavljaju zajedničke vrednosti i pozitivni ljudski primeri saradnje i savezništva.

 

Foto: Pošta Srbije

Foto: Pošta Srbije

 

- Britanija i Srbija su stari prijatelji, koji nekada u životu imaju i nesuglasice, ali smatram da je važno nikada ne ispuštati iz vida ono što je temelj prijateljstva, a to su veliki ljudi, njihovo delo i nasleđe. To su velikani poput Dositeja Obradovića, Mihajla Pupina, Borislava Pekića, Jevrema Grujića, Slobodana Jovanovića, Miloša Crnjanskog, Fransis Mekenzi, Lejdi Padžet, Ficroja Meklina, Timotija Džona Bajforda, Nemanje Vidića, Roksande Ilinčić – ima ih u svim sferama života i rada, od umetnosti i nauke, do sporta mode i zabave. Uveren sam da ćemo na temeljima njihovih dela i nasleđa graditi i odnose Velike Britanije i Srbije i narednih 180 godina i duže - istakao je gospodin Kif.

 

Nela Bojović, rukovodilac Sektora za korporativni marketing i odgovornost, pozdravila je prisutne u ime Mire Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije i navela da objavljivanjem prigodnog filatelističkog izdanja u čast jubileja, Pošta Srbije na svoj jedinstven način daje doprinos učvršćivanju diplomatskih veza i produbljivanju uspešne saradnje dve zemlje.

 

GK5B3217

 

- Ova poštanska marka i izložba koja je prati predstavlja prikaz zajedničke istorije dve države, kao i ličnosti iz svih oblasti društvenog života koji su svojim trudom i postignućima odnose između Srbije i Velike Britanije učinile još bogatijim. Danas puštamo u opticaj marku koja je simbol saradnje, duge bogate tradicije bilateralnih odnosa između naše dve zemlje i koja može biti i simbolična poruka za snažnije odnose među državama, posebno u ovim danima velikih izazova - zaključila je Nela Bojović.

 

Centralni motiv na marki predstavljaju portreti kneza Miloša Obrenovića i ser Lojda Džordža Hodžisa sa srpskim i britanskim novinama. Motiv na vinjeti je Srbija danas, članak iz Južnoslovenskog žurnala – London 1912, i glava lista Ilustrovane londonske novine – iz 1876, a na koverti su ukomponovani mural Zigizmunda Gecea Britannia Pacificatrix i spomen ploče Dositeja Obradovića i Miloša Crnjanskog u Londonu.

 

Foto: Pošta Srbije

Foto: Pošta Srbije

 

Izdanje sadrži marku nominale 74 dinara i koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 25.000 primeraka. Za grafičko rešenje marke bio je zadužen Jakša Vlahović, kreator maraka Pošte Srbije, uz stručnu saradnju Dušana Mihajilovića iz Britanske ambasade u Beogradu.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinac

    6. jun 2017 | 16:21

    Velika Britanija? Pa od nje je ostala samo Engleska. I Falklandi uz Giblartar. Skotska je samo na papiru u Velikoj Brotaniji.

  • Bungi

    6. jun 2017 | 14:16

    180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa a i mnogo prije toga Ujedinjeno Kraljevstvo radi na tome da "male ruse" iz Srbije otjera što dalje od Jadrana.Da ih pocijepa,razjedini,nacionalno vjerski,politički,svakako.Da od Srba Katolika napravi Hrvate,od Srba Muslimana Bošnjake,od Srba Pravoslavaca,Crnogorce i Makedonce koji će imati svoje autokefalne crkve svoj novi jezik i naciju.Dosada im jako dobro ide.Međutim,bumerang se vraća i njima,pa ih uskoro očekuje raspad na više država.Iskreno se nadam da će tada bar malo pustiti na miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA