≫ 

Ako danas zamislite tri želje, veruje se da će se ostvariti: Potrebno je samo da to učinite u tačno određeno vreme

Devojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali sveću i ostavi skroman prilog hramu

  • 12

Vernici SPC danas obeležavaju Treće obretenje glave Svetog Jovana krstitelja, kada bi prema verovanju onaj ko dočeka ponoć u budnom stanju trebalo da poželi tri želje i one će se, naravno, ispuniti!

Sve što treba je da tačno u ponoć pogledate u nebo. Razlog zbog čega se baš ovo praktikuje jeste to što se po verovanju na današnji dan Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra, kao i da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara, tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj.

Takođe, u ovoj noći se može otkriti i zakopano blago.

Jun ima sedam naziva i to nije slučajno: Šta čeka one koji su rođeni u prelomnom mesecu u godini?

U narodnoj pesmi, koja govori o nečemu što ne može biti, i u kojoj se baca kletva na devojku da se ne uda, devojka na koju je bačena kletva treba ovog dana da se pomoli u crkvi ili manastiru Svetom Jovanu, upali sveću i ostavi skroman prilog hramu. Kletva će biti otklonjena.

Foto: crkvenikalendar.com

Foto: crkvenikalendar.com

Inače, u 8. veku tokom ikonoborstva Jovanova glava preneta je u Komane, koje se smatra mestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog.

Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, Jovan nije bio čudotvorac, ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

Daljinac baner

VIDEO: Da li je moguće pomiriti veru i nauku?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    7. jun 2017 | 22:42

    SLAVA I MILOST SVETOM JOVANU KRSTITELJU.

  • Sanja

    7. jun 2018 | 10:17

    SLAVA MU I MILOST.

  • Јаков

    7. jun 2018 | 10:32

    Алилуја, слава Теби Боже наш, слава Теби! Памјат праведнаго с похвалами!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA