≫ 

Đorđu Preliću smanjena kazna za ubistvo Brisa Tatona!

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda

  • 31

Nakon višegodišnjeg procesa, sud je odlučio da Đorđu Preliću, jednom od glavnih osumnjičenih za ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona, smanji tri godine zatvorsku kaznu, tako da će umesto 15, robijati 12 godinu.

Grobari opet o suđenju za ubistvo Brisa Tatona: Istina je prava da nevin leži monah Sava! (FOTO)

Rusi veruju da je nevin: Monahu Savi, osumnjičenom za nerede u kojima je ubijen Bris Taton, roditelji šalju hranu u zatvor

Viši sud u Beogradu osudio je danas na 12 godina zatvora navijača Partizana Đorđa Prelića povodom optužbi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine, što za tri godine manja kazna nego od one na koju je bio osuđen u odsustvu.

Prelić je ranije u odsustvu bio pravosnažno osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine posle višegodišnjeg bekstva.

Današnom presudom stavljena je van snage prethodna presuda, mada je Prelić proglašen krivim zbog istog krivicnog dela teško ubistvo.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da donese pravosnažnu presudu.

U kaznu mu se uračcunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji, a pritvor mu je danas opet produžen.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

On je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

Na početku suđenja negirao je bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak meča Partizana i Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

Foto: brice-taton.com Foto: brice-taton.com

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

U saopštenju Višeg suda piše:

"Viši sud u Beogradu je dana 7. juna 2017. godine, u ponovljenom postupku, doneo i javno objavio presudu kojom je stavio van snage presudu Višeg suda u Beogradu K.br.3012/10 od 25.01.2011.godine, preinačena presudom Apelacionog suda u Beogradu Kž1.br.3606/11 od dana 28.10.2011.godine u pogledu okr. Prelić Đorđa i istog oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu iz člana 114 tačka 2 u vezi člana 33 Krivičnog zakonika i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, u koju kaznu mu se uračunava vreme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru od 01.03.2013.godine do 04.06.2014.godine, vreme provedeno na izdržavanju kazne od 04.06.2014.godine do 18.06.2015.godine i vreme provedeno u pritvoru od 18.06.2015.godine pa nadalje.

Prema okrivljenom produžen je pritvor koji može trajati do upućivanja u ustanovu za izdržavanje kazne, ali najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Protiv navedene presude stranke u krivičnom postupku (okrivljeni, branilac i zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu) mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu."

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokibinsr

    7. jun 2017 | 10:09

    Pustite ljude!Kada su Francuzi pustili onog iskrivljenog Haradinaja,mozemo i mi nase ljude

  • ПФК-БГД

    7. jun 2017 | 10:00

    Брис Татон је био члан групе Индијанс која је позната по тучи са оружјем(ножеви,мотке) није то био никакав симпатизер...И како може 12 људи да баци једног човека ? Политика је одрадила своје и заточила своју невину младост...Правда за Гробаре !

  • Srđan

    7. jun 2017 | 11:47

    Taton je sam skočio i umro zbog lekarske greške. To veliki broj ljudi zna, ali drzava neće nikada reći. Na kraju krajeva, dovoljno je da se pogleda ova slika gde covek sedi svestan i pokazuje na coveka koji mu je pomogao dok nije stigla hitna pomoć. Znači, potpuno svestan. A lekare treba pitati koju su mu terapiju dali u bolnici, nakon čega ke pao u komu, i umro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA