≫ 

Šta policija i Hitna pomoć kad su pod rotacijom smeju da rade na ulici: Dozvoljeno im je preticanje, prolazak kroz crveno...

Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno dužni su da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima sa prvenstvom prolaza

  • 5

U Nišu se u četvrtak ujutro dogodila ozbiljna saobraćajna nesreća u kojoj je policajac pokosio četiri đaka na pešačkom prelazu. Iako  Pokazaćemo pod kojim uslovima vozila sa rotacijom (prvenstvom prolaza) imaju prednost u saobraćaju, odnosno, šta smeju da rade, a šta ne, iako ovaj slučaj, zasad, ne ukazuje da je o tome reč.

Najukletiji pešački prelaz u Srbiji na kom ginu samo deca: Crna serija počela pre tri godine (FOTO)

Kažnjavaju vozače Hitne za crveno svetlo i prekoračenje brzine! I to dok voze pacijente?!

Dakle, u Srbiji je Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno da vozila sa prvenstvom prolaza (policija, BIA, hitna pomoć, vatrogasci, spasilačke službe, vojska, VBA, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake) imaju prvenstvo u odnosu na sva druga vozila, što je jasno. Na njih se ne primenjuju ograničenja brzine, obaveza propuštanja pešaka, kao i zabrana preticanja i obilaženja vozila, ali pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Kada su vozila na zadatku, odnosno, pod rotacijom, na raskrsnici ne važi pravilo desne strane, kao ni znaci stop obrnuti trougao.

Ako čujete rotaciju, to znači da ova vozila imaju prednost u odnosu vas, nebitno odakle dolaze. Ali, postoje izuzeci kada vozila sa rotacijom nemaju prednost.

Zakon kaže da vozila sa prvenstvom prolaza nemaju prvenstvo u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan semaforom ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz.

Kao što je već rečeno, ostali učesnici u saobraćaju su dužni da propuste ta vozila, da im omoguće mimoilaženje i preticanje, odnosno obilaženje, i po potrebi da uklone vozilo sa kolovoza ili se zaustave.

Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno dužni su da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima sa prvenstvom prolaza.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, smatra da se u konkretnom slučaju saobraćajne nesreće u Nišu ne radi o vozilu sa prvenstvom prolaza.

Printskrin: Tanjug Damir Okanović - Printskrin: Tanjug

- Na osnovu fotografija se da pretpostaviti da ovo u Nišu nije slučaj gde je išlo vozilo koje je emitovalo zvučne i svetlosne znake, ne radi se o patrolnom vozilu.

- Taj pešački prelaz gde đaci prelaze je trebalo ranije obezbediti, ali to je sad drugo pitanje. Ali, ako već pričamo o vozilima sa prvenstvom prolaza, dakle, ako su ispunuli zvučne i svetlosne uslove, ona smeju da prođu mimo drugih vozila, ali pod određenim uslovima.

- Dakle, za vozila sa prvenstvom prolaza je crveno svetlo kao za ostale vozače obrnuti trougao. Smeju da prođu, ali propuste one kojima je zeleno svetlo.

- To znači, usporavate, gledate - levo, desno, propuštate jedno, drugo vozilo, ko neće da stane, vi čekate. Treći vam mahne vam rukom i daje znak da prođete. To što ste pod rotacijom vam ne daje za pravo da prolećete kroz raskrsnicu kroz crveno svetlo.

- Imate takođe prednost prolaza nad pešacima, koji ne smeju da stupe na kolovoz, ali tim privilegijama nikako ne smete da ugrozite bezbednost nijednog učesnika u saobraćaju, podrazumeva se, ni pešaka - rekao je Okanović za Telegraf.rs

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obi

    10. jun 2017 | 15:07

    Kada puštaju rotaciju bez razloga, šta onda biva?

  • Шеф

    8. jun 2017 | 15:07

    Милиција тренира строгоћу.Па се мало занела.

  • Boka

    9. jun 2017 | 07:18

    U kaludjerici kod tri tiganja neobelezen pešacki sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA