Srbiji su potrebni ovakvi ljudi: Marko svira klavir, violinu, gitaru, a sada je i pobedio u kategoriji računarske muzike na međunarodnom takmičenju!

Možda nekima zvuči da imam previše obaveza, ali sve se postiže uz dobru organizaciju

  • 8

Marko svira klavir,violinu, gitaru, a sada je i pobedio u kategoriji “računarske muzike”na međunarodnom takmičenju. Na prestižnom takmičenje pod nazivom “Nojman” koje je ove godine održano u Mađarskoj, gde se okupljaju najtalentovaniji učenici iz Slovačke, Transilvanije, Mađarske i Srbije, najviše nagrada otišlo je u ruke talentovanim kikindskim učenicima koji su pokazali izvanredno znanje u oblasti informatike na svim nivoima-web dizajn,računarske igrice,animacije i grafički dizajn.

 

On je pravi genije i na njega je ponosna cela Srbija: Mario je učenik i sportista generacije! (FOTO)

 

Učenici kikindske gimnazije "Dušan Vasiljev" koji su se takmičili u nekoliko kategorija, osvojili su simpatije publike, ali i žirija koji su kompoziciju "Nevreme" autora Marka Ludaića, u kategoriji “računarska muzika” proglasili za pobedničku.

 

Marko, koji je odličan učenik trećeg razreda prirodnog smera u gimnaziji, kaže da je iznenađen prvom nagradom, s obzirom da se radi o prestižnom međunarodnom takmičenju.

 

- Profesorka informatike, Snežana Zamurović rekla mi je o međunarodnom takmičenju "Neumann" pokazavši mi papir sa nekoliko kategorija u kojima je moguće učestvovati. Među njima nalazila se i kategorija računarske muzike. Odlučio sam da napravim kompoziciju na računaru. Počeo sam sa jednom melodijom i odlučio se da glavni instrument bude flauta koju prati klavir. U pitanju je klasična muzika, delo iskomponovano u G molu. Smatram da svaka kompozicija bilo kojeg žanra treba da ispriča priču slušaocima - rekao je Marko.

 

Marko objašnjava,da je kompoziciju nazvao "Nevreme", što predstavlja metaforu za rat.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Ona je podeljena u četiri dela. Flauta predstavlja atmosferu tokom svakog rata i emocije naroda koji je napadnut, dok klavir karakteriše vojsku. Drugi deo je najdramatičniji uz naglu promenu ritma, dok je treći deo veseliji i to je deo u kome narod počinje da beži i rađa se nada i mogućnost spasenja od neprijatelja - objasnio nam je ovaj talentovani mladić.

 

U Seksardu, gde se održalo finale takmičenja "Neumann" Marko kaže da je bila velika konkurencija, i da je za njega najdramatičnije bilo savladati tremu pred desetočlanim žirijem.

 

- Drago mi je da se trud isplatio s obzirom na to da sam uspeo da im dočaram atmosferu koja se javlja u kompoziciji - ispričao je za Telegraf ovaj srednjoškolac kojem je muzika, pored prirodnih nauka velika ljubav.

 

Ovaj multitalentovani mladić svira nekoliko instrumenata,klavir,violinu i gitaru. Uspešno je završio Osnovnu muzičku školu “Slobodan Malbaški” smer klavir, a trenutno je treći razred smera-violina.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Pored brojnih uspeha na brojnim školskim i okružnim takmičenjima. Marko kaže, da nakon srednje škole planira da upiše molekularnu biologiju.

 

Ovaj vredni i odličan učenik, pored redovnih školskih aktivnosti vremena nalazi i da se bavi sportom.

 

- Treniram karate već nekoliko godina i član sam hora “Kornelije Stanković”. Možda nekima zvuči da imam previše obaveza, ali sve se postiže uz dobru organizaciju, ispričao nam je pobednik velikog takmičenja - dodao je on.

 

Pored Marka, u kategoriji računarska grafika,  Katja Momčilov osvojila je drugo mesto sa svojim radovima "Prikaz scena iz romana Danila Kiša Rani jadi", dok je Kristian Balaž sa kompozicijom "Avantura" dobio pohvalu.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

 

 

Andrej Mihajlov koji je takođe osvojio prvo mesto u kategoriji igrice pod nazivom “AMGZD” koja je rađena u program “Unity 5” kao 3D arkadna igra kroz koju savladavanjem nivoa prelazite na sledeći. Sara Zamurović, osvojila je treće mesto sa svojim edukativnim sajtom http://saraucimozajedno.weebly.com/   na kojem postavlja načine reševanja zadataka iz matematike putem videa.

 

Mentor učenika bila je profesor informatike Mr Snežana Zamurović.  Janoš Nojman, bio je mađarsko-američki matematičar koji je veliki doprinos dao kvantnoj fizici, ekonomiji, informatici i mnogim drugim matematičkim poljima. U njegovu čast u Mađarskoj se svake godine održava veliko finale takmičenja iz informatike koje ima za cilj da okupi talentovanu decu koja pokazaju izvanredno znanje iz ove oblasti.

 

Daljinac baner

 

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    13. jun 2017 | 22:11

    Bravo deco , čestitam , Deca za primer. Ministarstvo , podrzavajte naprednu decu jer to su naša budućnost ... @ Ana , bravo za komentar ...

  • Ana

    13. jun 2017 | 21:25

    Svaka cast,za svaku pohvalu.O ovakvim Srbima treba pisati i plasirati ih u Medije a ne Cecinu decu i njoj slicnima.

  • Koridori

    13. jun 2017 | 22:52

    Bravo ljudino! Dosta vise o starletama i krimosima,... tatinih i maminih sinova i kćeri... Tako ste samo stvorili i stvarate lažnu elitu. Marko i njemu slični su ti koji treba da postanu Elita Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA