Vojska i policija će tek da zagrme: Stižu prvi Erbasovi helikopteri stižu u Srbiju, obuka počinje već sledeće godine

Od prva dva helikoptera, jedan će biti za Ministarstvo odbrane, odnosno Vojsku Srbije, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova

  • 2

Prva dva od ukupno devet "Erbasovih" helikoptera H145M trebalo bi da stignu u Srbiju iz Nemačke početkom 2019. godine, a po jedan će dobiti vojska i policija.

 

VOJSKA SRBIJE SE DODATNO NAORUŽAVA: Nemci nam poklanjaju četiri helikoptera (FOTO)

 

14 NOVIH PUTINOVIH ZVERI: Helikopteri Aligator Ka-52, ruski nebeski carevi (VIDEO)

 

Govoreći o detaljima ugovora koji su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova krajem prošle godine potpisala sa kompanijom "Erbas helikopters", potpredsednik Erbasa za jugoistocnu Evropu i Izrael Cezar Sančez Lopez rekao je da će prvi helikopteri biti spremni za tehnički prihvat u Nemačkoj krajem 2018. godine.

 

- Od prva dva helikoptera, jedan će biti za Ministarstvo odbrane, odnosno Vojsku Srbije, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova sa intervalom od mesec dana između obe isporuke, tako da možemo reći da će obe službe dobiti helikoptere u skoro isto vreme - precizirao je on za portal "Tango six", a prenosi "Blic".

 

Kako je naveo, tehničari će započeti program obuke u 2018. godini, pre isporuke prvog helikoptera, kako bi taj model što pre počeo da se koristi u Srbiji.

 

- Obuka pilota biće obavljena na vašim novim helikopterima odmah nakon njihovog tehničkog prijema i to će biti u Nemačkoj - naglasio je Sančez.

 

Kako objašnjava "Blic", ugovorom je previđeno da u Srbiju stigne ukupno devet "Erbasovih" helikoptera H-145M, od čega će šest pripasti vojsci, a tri policiji.

 

 

 

Foto: airbushelicopters.com

Foto: airbushelicopters.com

 

Prema oceni portala "Tango six", Srbija je uspela da ispregovara paket industrijske saradnje koji, ukoliko se uspešno realizuje, može potencijalno preporoditi Vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović i znatno unaprediti vazduhoplovno-tehnološki nivo, pre svih RV i PVO.

 

Helikopter H-145 M predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letilica u svojoj klasi u svetu, objašnjava "Blic".

 

Kako navodi, pored dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idalan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

 

S obzirom na to da je reč o višenamenskoj platformi, H-145 M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke.

 

U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

 

U upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Saudijskoj Arabiji, Albaniji...

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Club 555 333

    16. jun 2017 | 18:20

    Znaci sada mogu i jelene da love. Sta su nam zlikovci i izdajnici uradili od vojske. Tadic i Sutanovac !!!

  • Сварог

    17. jun 2017 | 03:11

    Зар није рекао њихов неки министар да није никад чуо за тај договор!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA