Spaljena srpska svetinja: Mesto gde su se decenijama prinosile žrtve nestalo za tren oka

Udar spalio svetinje u Šaranima i na brdu Očić

  • 7

Zapisi na hrastu stari više vekova na deonici Koridor 11 u takovskom kraju, izgrađenu i puštenu u saobraćaj od Ljiga do Preljine, kao deo budućeg auto-puta Beograd - južni Jadran ruše gromovi, pišu Večernje Novosti. 

ČUDO UOČI BOŽIĆA: Zaplakala ikona presvete Bogorodice (FOTO) (VIDEO)

Nakon čuvenog zapisa kod Savinca, za čiji život se dugo vodila medijska, ekološka i državnička bitka, pa je na kraju srušen motornim testerama, gromovi su ovih dana na toj deonici spalili još dva hrasta.

Meštani su u strahu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Sve do tog udara groma, ovaj hrast zapis, po pripovedanju naših predaka, star između 350 i 400 godina, imao je raskošnu zelenu krošnju. Baš takvog ga je pamtio i moj pradeda Stevan, koji je rođen 1887 godine, a umro 1974 godine, zatim meštani ovog i susednih sela, svi mi i naša deca. Tu su se uvek prinosile žrtve, ali nikad krvne, samo mlečne - kaže meštanin Vojislav.

Šaranci su očajni i zbog hrasta na brdu Očić kojeg je neko, kako kažu, odsekao zimus za ogrev.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    16. jun 2017 | 10:22

    Bog u koga veruju pravoslavni hrišćani ne traži "mlecne žrtve". To je čisto paganstvo. Tužno je sto je spaljen hrast koji je svedok istorije, sto jednog divnog drveta vise nema, ali ova priča o "žrtvobanju" je mučna.

  • Francuz

    16. jun 2017 | 10:24

    2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити. 3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.

  • SlobodaNarodu

    16. jun 2017 | 11:02

    Hrast nijen svetinja, ali je prirodni spomenik i trebalo ga je sacuvati ako je bilo moguce. A ovo klanjanje drvetu i prinosenje zrtava je paganski oblik klanjanja bogovima. Pored toliko pravoslavnih hramova, ne treba bacati prasinu na pravoslavnu vjeru, nego svetkovati i slaviti samo jednoga Boga pravoslavnog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA