≫ 

Ščepao je siromaha i berberskim ključem mu zadao smrtnu ranu: Šumadinca zaboleo zub, pa umro unakažen na stolici (FOTO)

"Kao posigurno se tvrdi da je ubio svoju jaranicu što se pobojao, da ona ne oda strahovitu tajnu ubistva ploda njihove ljubavi"

  • 0

Crna hronika u srpskoj štampi pre 125 godina bila je zastupljena izveštajima koji su u nekim slučajevima bili i "krvaviji" nego danas. I tada je vrlo detaljno pisano o silovanju dece, ubistvima roditelja i bračnih partnera, zelenašenju, samoubistvima.

Pre 33 godine su pronašli mrtvog dečaka vezanih ruku u reci: Policija i dalje traži ubicu, sada i u njegovoj porodici! (FOTO) (VIDEO)

Uhapšen osumnjičeni za strašan zločin u Bujanovcu: Ranio ćerku (2), pa ubio ženu i taštu

Devojka (21) pokušala da ubije muškarca (30): Krvnički ga ubadala nožem u automobilu, policija zatekla stravičan prizor

Tako bar pokazuju požutele stranice štampe iz tog vremena.

I tada su i novinare i javnost zanimale najniže i najstrašnije ljudske pobude i zločini. Čak, pre više od veka mediji nisu osumnjičene "štitili" inicijalima i poštovali pravilo da niko nije kriv dok se ne dokaže pred sudom. Navođena su i puna imena žrtava.

Reprint Reprint

Stravična 1893. godina

Godina je 1893. i "Novi šumadijski list" izveštava o silovanju devojčice. Razlika u odnosu na današnje slučajeve obljube deteta je što je ovo dete napastvovano dok je čuvalo ovce.

- Prekjuče pre podne oko 10 sati, u selu Erdeč, u Gruži, Dimitrije Novaković mladić od 18 godina izvršio je nasilnu obljubu nad devojčicom Draginjom, kćeri Vasilija Stefanovića iz istog sela, starom oko 7 godina. Nasilnu obljubu izvršio je pored druma, idući u planinu seosku - navedeno je u tekstu čak i puno ime žrtve.

Reprint Reprint

Iste te godine, iste novine, donose tekst o momku koji je ubio devojku "s kojom je živeo u nedozvoljenim odnosima". Nađena je mrtva "u košari", spremištu za kokuruz, u okviru dvorišta nekog seoskog domaćina.

- Kao posigurno se tvrdi da je ubio svoju jaranicu što se pobojao, da ona ne oda strahovitu tajnu ubistva ploda njihove "ljubavi"- piše u ovim novinama iz 1893. godine.

Iste godine umire Šumadinac koji je zub što ga je boleo hteo da izvadi kod lokalnog berberina.

- Ovaj "majstor, doktor brica" sčepao je siromaha i s ključem berberskim izvadio mu zub ali tako, da mu je svu vilicu povredio - navodi autor teksta pozivajući nadležne da reaguju "u interesu nauke i zdravlja narodnog".

Reprint Reprint

Klanje muža iz 1939.

Koju godinu pred Drugi svetski rat, više je novina i veća je zastupljenost vesti iz crne hronike. Tekstovi na ovu temu su sve duži i detaljniji, ali fotografija još nema, više zbog tehnologije tog vremena nego obzira prema žrtvama. O tome svedoče i tekstovi.

"Žena sa ljubavnikom zaklala muža" je naziv teksta u kome se 1939. godine, u novinama "Odjek Šumadije" detaljno raspravlja ne samo o ubistvu nego i o braku dvoje ljudi i vanbračnim aktivnostima gospođe Darinke. Gospođa je muža Dragomira Pavlovića- Šilju napustila i otišla sa ljubavnikom, slučaj je stigao pred sud i stvar je trebalo ubrzo da bude rešena. Presuda je doneta u korist muža.

Reprint Reprint

Gospođa je već živela kod ljubavnika Dragomira Petkovića- Dide.

- Uviđajući da će im Šilja i dalje praviti smetnje na sudu, pošto je pravda na njegovoj strani, Dida je pozvao pokojnog Šilju da dođe uveče njegovoj kući da se izmire i pogode- navedeno je u tekstu.

Reprint Reprint

Kada je naivni muž došao, i to sa lovačkom puškom na ramenu, pošto je čuvao nečiji vinograd, ljubavnik ga je sačekao sa sekirom u rukama. Šilja nije stigao ni da potegne onu pušku. Ljubavnik je muža udario tupom stranom sekire, ovaj se strovalio na tlo, gde ga je dočekala gospođa Dara s nožem u rukama.

- Dok ga je Dida gnjavio, Darinka je pritrčala s nožem... i zarila mu onaj nož u grlo! Pošto je uz pomoć ljubavnika preklala svoga muža i pokojni Šilja još bio u ropcu, Dida ga je udario nekoliko puta ušicomk sekire u leđa, da bi bili sigurniji da su ga ubili. Zatim su uzeli mrtvoga Šilju i poneli da ga bace u opštinski bunar kod "Čomića livade" ali izgleda da su se u poslednjem momentu predomislili, ili su osujećeni od prolaznika- piše "Odjek Šumadije".

Reprint Reprint

Nestao zbog žene?

Iste godine ove novine štampaju i vest o nestanku Sime Petrovića starog oko 60 godina, uz napomenu "njegova supruga g-đa Persa, kako pričaju da ga je mnogo maltretirala". Tako deluje da je ovo jedini razlog za nestanak Sime, čija je i tačna adresa navedena, kao dodatno sramoćenje sirote Perse i porodice.

Pred rat su izveštaji o samoubistvima sadržali puna imena i prezimena samoubica, način na koji su sebi okončali život, ali i njihove pune adrese.

Reprint Reprint

O slučaju zelenaštva "Odjek Šumadije" piše bez imena, ali sa toliko detalja da se u malom Kragujevcu u to vreme lako moglo razlučiti o kome je reč. A reč je o "zelenašici", ženi koja radi u državnoj službi, a izdaje stanove i usput daje novac pod kamatu od čak 50 odsto.

Reprint Reprint

- Istina ova "zelenašica", bila pre neku godinu kažnjena sa 1500 dinara zbog zelenaštva i najurena sa posla- a zatim ona se ponovo vratila i sada evo opet se pojavljuje na pozornici sa davanjem novca na menice- piše ovaj list 1939. godine.

I pre 50 i 100 godina, bilo je slučajeva gde je sin zaklao pijanog oca koji mu je tukao majku, ali i slučajeva žena koje se za neveru svete bacanjem sode u oči muškarcima. I tada je muž znao da zakolje ženu veče uoči krsne slave, nakon što je spremila hranu za goste sutradan. A to su mediji prenosili sa svim detaljima.

Daljinac baner

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA