Dobre vesti: Potvrđena ocena kreditnog rejtinga Srbije

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije Fič Rejtings odraz je procene da je Vlada Republike Srbije nastavila sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto

  • 0

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič Rejtings (Fitć Ratings) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB- uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

RASTE KREDITNI REJTING SRBIJE: Evo kako se to u praksi odražava na OBIČNE GRAĐANE!

Koliko može da skoči BDP Srbije i kreditni rejting nakon otvaranja poglavlja 23 i 24!

- Potvrda ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije Fič Rejtings odraz je procene da je Vlada Republike Srbije nastavila sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto - navodi se u saopštenju.

Agencije ističe da je odnos javnog duga i BDP pao po prvi put od 2008. godine, i da je udeo u javnoj potrošnji koji se odnosi na zarade pao ispod 10 odsto BDP, dok su javna ulaganja porasla na 3,3 odsto BDP.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su mogućnost daljeg rasta privrede Republike Srbije u srednjem roku, fiskalna konsolidacija koja će dovesti do smanjenja odnosa javnog duga i BDP i kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti. Agencija takođe smatra da će nastavak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji i uspešno sprovođenje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Sa otvaranjem novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i restrukturiranjem javnih preduzeća, stvorili bi se uslovi za dalje poboljšanje poslovnog okruženja.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Fič Rejtings očekuje da će Vlada i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem fiskalnih reformi. Ova rejting agencija procenjuje da će fiskalni deficit biti na nivou od 1,3 odsto BDP u 2017. godini. Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na oko 4-5 odsto u 2017. godini) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.

Ministarstvo je ranije saopštilo i da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor"s zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB-, uz pozitivne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA