Ako odete na selo, zaradićete letovanje za 8 dana! Potrebno je da ispunite samo jedan uslov

Radnici se često izvlače na glavobolju, jako sunce, pa odlaze ranije kući

  • 5

Sezona branja malina, borovnica, trešanja, višanja i šljiva uskoro počinje, a vlasnici nude radnicima smeštaj, hranu i nadnicu po dogovoru. Možete da odete na selo i preko vikenda zaradite i do 8.000 dinara, međutim, morate biti dobar radnik.

PONOS SVIH NAS: Jovan (8) prodaje maline pored puta da bi kupio knjige za školu (FOTO)

BERBA MALINA

Malinari traže od radnika da imaju iskustva u branju malina, da su dobri radnici, šro podrazumeva da beru kvalitetno, da ne preskaču zrele maline, pa da mora vlasnik da ide za njim.

Minimalna dnevnica je i ove godine 1.500 dinara i uglavnom svi nude smeštaj i tri obroka. Bere se od šest ujutru do mraka.

Radnici se često izvlače na glavobolju, jako sunce, odlaze ranije kući, pa im malinari vrlo brzo daju otkaz.

Ukoliko planirate da se javite na neki od oglasa za branje malina, gazde će često izbeći odgovor na pitanje - kolika je dnevnica, već će reći sve zavisi kako ko radi.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Većina njih ima stare radnike, ali svake godine angažuju i po nekoliko novih.

- Ne ugovaram dnevnicu unapred, jer ne znam kako ko radi. Očekujem da se nabere 50 kilograma dnevno, sve ispod toga se manje plaća. Ko bere 30-40 kilograma, dajem mu 1500 dinara. Za one koji naberu 50-60 kilograma dnevnica je 1800 dinara. Naravno za one koji naberu 80 kilograma i više, spremna sam da dam i duplu dnevnicu, tj. 3.000 dinara. Ako neko bere manje od 30 kilograma, moram da mu dam otkaz jer oduzma vreme i meni i sebi - navodi Dragica iz Požege.

Prošle godine sam plaćao 15 evra, a za ovu, videćemo: Kreće ludnica za poslom koji svake godine podeli ljude u Srbiji

Ako biste bili angažovani na 20 dana, za prosečnu dnevnicu od 2.000 dinara, vaša krajnja zarada za celodnevni rad bi iznosila oko 40.000 dinara. Radnici tu cifru zarade za 4 dana, ako bi se računalo da je cena maline 230 dinara (kao prošle godine) i da svaki radnik dnevno nabere 50 kilograma, koliko se u proseku traži od njega.

BERBA BOROVNICE

Od sredine jula počinje berba borovnica. Jul će biti i najisplativiji, jer je za berbu borovnica dnevnica i dva puta viša od uobičajene naknade i može da dostigne dnevnica do 4.000 dinara.

Ovakvi sezonski poslovi, iako isplativi, nisu nimalo laki.

Printskrin: Dnevnik.hr Printskrin: Dnevnik.hr

Baba Davorka je jedva sastavljala kraj s krajem! Sad očekuje MILIONE! (FOTO)

Celodnevni boravak na suncu, opasnost od ujeda zmija, a tu su i insekti. Sezonskim radnicima se savetuje da sa poslodavcem sklope neku vrstu dogovora oko zdravstvene zaštite ili prevencije.

BERBA ŠLJIVA

Berače krajem avgusta očekuje ni malo lak posao, a oni koji su u berbu uključeni već duži niz godina, kažu da se berićetnoj godini raduju podjednako sa vlasnicima, jer veći prinos daje i veću šansu za zaradu.

Jedan prosečan berač može da nabere oko 500-600 kilograma. Berači šljive plaćaju se po količini nabranih, a kilogram se plaća od tri do pet dinara.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Za dva meseca počeće berba, pa oni koji žele da berući šljive ostvare dodatne prihode za život neka se u to vreme bace na posao.

Prosečna dnevnica je oko 2.000 dinara, a malo vredniji mogu da zarade i znatno više.

BRANJE VIŠANJA I TREŠANJA

Juče je zvanično počela berba višnje, koja je u prokupačkoj opštini najzastupljenije voće.

Otkupna cena po kilogramu za prvu klasu je 70 dinara, za drugu klasu 60 dinara.

U odnosu na prošlu godinu početna cena je duplo viša.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Za osam sati branja višanja dnevno može da se zaradi oko 1.200 dinara. Kako ovaj posao traje mesec dana, berači mogu da zarade i do 36.000 dinara.

Omladinske zadruge imaju pune ruke posla jer je broj prijavljenih, kako kažu, veći nego prošle godine.

Počela sezona branja višanja: Otkupna cena duplo veća nego prošle godine

Ukoliko odradite četiri vikenda, možete da zaradite do 32 hiljade dinara, što je sasvim dovoljno za neko lepo letovanje sa društvom! Potrebno je samo da izdržite nimalo lak rad na otvorenom, po suncu i kiši, i svakakvim uslovima. Priznaćete, nije teško ako imate jaku volju, a nagrada je više nego savršena, i posle ovakvog truda - zaslužena.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antap

    19. jun 2017 | 17:34

    A ko će da krade Bogu dane, bleji i "vata" zjala po kafićima i ulicama?

  • Slavenski Banjaluka

    19. jun 2017 | 19:19

    Ma dajte molim vas,,,pa kod nas u RS dnevnica beraca malina 50 km ili 25 evra bas ste se pretrgnuli

  • Јоле

    21. jun 2017 | 08:41

    Цео дан радиш на сунцу,храна јадна ,вода млака,смештај јадан, газда неће да каже колика је дневница -сатница,мораш да береш 50 кг иначе отказ...Хвала ,тако зарађен новац трошити на море ...Боље бити кући и чувати здравље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA