4

Kada može Evropa, možemo i mi: Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija traže ukidanje rominga

Ministar Rasim Ljajić kaže da su se četiri ministra bukvalno za pet minuta telefonom dogovorili o realizaciji ove inicijative.

Mobilni, roming, telefon
Foto - ilustracija : Pixabay

Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije postigli su danas dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama Evropske unije proširi i na te četiri države.

Evo kako da izbegnete ogromne telefonske račune na letovanju: Ovo je daleko jeftinije od rominga!

Od danas roming u EU ne postoji! Evo šta to znači Srbima i koliko ćemo mi plaćati usluge

Kako se navodi u saopštenju potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, u toku dana bi trebalo da se usaglase sadržaj i tekst pisma koje će biti upućeno potpredsedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Pismo će, pored Rasima Ljajića, potpisati ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjan Mančevski.

Foto-montaža: pixabay.com

Foto-montaža: pixabay.com

U izjavi za Tanjug, ministar Ljajić kaže da su se četiri ministra “bukvalno za pet minuta” telefonom dogovorili o realizaciji ove inicijative.

Mi smo svesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka, s obzirom na to da je i u okviru same Evropske unije usaglašavanje oko ukidanja rominga trajalo punih 10 godina. Mi smo sličnu inicijativu pokrenuli pre dve godine, ali ona tada nije prihvaćena. Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani Evropske unije. Uostalom ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice Evropske unije kao što su Norveška, Island i Linhenštajn – rekao je Ljajić.

Foto: Telegrafrstv

Foto: Telegrafrstv

On je podsetio da su upravo Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija pre tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cena rominga i da se zahvaljujući tom sporazumu već tri godine za redom postepeno snižavaju cene usluga rominga u četiri države regiona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Rasim Ljajić, Roming, Telefoniranje, Ukidanje rominga
Popularni komentari
 • a
  amerika

  dobro ste se setili, nikada mi nije bilo jasno, kada iz amerike zoves zapadnu evropu 1min je cini mi se 5 centi, zoves bisnu 17c srbiju 12c sto su oni bolji od nas…

 • Т
  Тутор

  Па пошто је Телеком Србија власник МТЕЛ ЦГ и МТЕЛ РС, ред је да су цене позива ка тамо, као и интернет услуге по ценама као за домаћи саобраћај.

 • Б
  Бељкокез

  Зашто се између себе не договорите када зовемо Босну, Црну Гору и остале да нам скидате минуте а не да иде на рачун.

foto dana

video dana