Nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske je nekada savetovala Dačićevu vladu, a sada otkriva kakve planove ima sa Srbijom

Službena biografija nove hrvatske ministarke, inače, obeležena je nizom, mahom ekspertskih, poslova i angažmana

  • 1

Za manje od dve godine Hrvatska je promenila tri ministra spoljnih poslova - Vesnu Pusić, naklonjenu unapređenju odnosa sa Srbijom, zamenio je Miro Kovač, previše fokusiran na Srbiju, usledio je Davor Ivo Štir, ne toliko zainteresovan za poziciju Beograda, a od sutra tu funkciju preuzima Marija Pejčinović Burić, nepoznata široj srpskoj, a u dobroj meri i hrvatskoj javnosti.

 

Savetovala je Dačićevu vladu, a sada je zamenila unuka ustaše: Ko je Marija Pejčinović Burić, nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske?

 

Ipak, ako je verovati hrvatskom Večernjem listu, Pejčinović Burić bila je angažovana kao savetnica Vlade Srbije, u svojstvu stručnjaka za evropske intergracije.

 

Ona je u svakom slučaju u jednom od prvih intervjua, sinoć, izjavila da će "nastaviti da radi i na rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom".

 

- Srbija je druga zemlja u našem okruženju (posle BiH) sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo, itd. Mislim da treba da početi sa rešavanjem otvorenih pitanja - kazala je ona u Dnevniku HRT-a.

 

Nova šefica hrvatske diplomatije najavila je da će se uskoro nastaviti sa radom na rešavanju pitanja granice.

 

Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović

Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović

 

- Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije pre šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vreme da počnemo ponovo da razgovaramo o tom pitanju. Važno nam je da se rešavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje. Misli da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake - rekla je Pejčinović Burić.

 

Službena biografija nove hrvatske ministarke, inače, obeležena je nizom, mahom ekspertskih, poslova i angažmana. Na funkciju ministra dolazi sa mesta državnog sekretara.

 

Pejčinovićeva (1963) je rođena u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina posle magistrirala je evropske nauke, nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brižu i Varšavi.

 

 

Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb. U hrvatsku diplomatju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija, koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić, pa Neven Mimica.

 

Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje je tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gde se zadržava do 2008.

 

Istovremeno je bila i članica pregovaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o institucijama i 35 - ostalo.

 

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Od 2013. bila je savetnica za evropske politike na projektima koje su finansirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Za državnu sekretarku u MVEP-u imenovana je novembra prošle godine.

 

Za Srbiju nije nevažno ko je na čelu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, s obzirom na to da je naša zemlja kandidat za članstvo u EU, u kojoj je Hrvatska najmlađa članica. Hrvatska se EU priključila 1. jula 2013.

 

Vesna Pusić, koja je u to vreme bila i predsednica Hrvatske narodne stranke (HNS), sada članice vladajuće koalicije, kao ministarka spoljnih poslova bila je veoma naklonjena dobrim odnosima sa Srbijom.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Ona je znala da kaže da u odnosima Hrvatske i Srbije "ne teku uvek med i mleko", ali da i jedna i druga zemlja znaju da su komunikacija i pronalaženje zajednickog rešenja u obostranom interesu.

 

- Dosta smo se svađali oko razlicitih stvari, oko nekih možda opravdano, nekih možda neopravdano i preterano. Ali, ja smatram naše odnose dobrima i mislim da u tom pravcu treba da idemo - rekla je svojevremeno Pusićeva.

 

Od januara do oktobra 2016. ministar spoljnih i evropskih poslova je bio HDZ-ovac Miro Kovač, koji nije propuštao priliku da u svojim izjavama iznese optužbe na račun Srbije i pretnje povodom njenog ulaska u Evropsku uniju.

 

Foto: Tanjug/HINA

Foto: Tanjug/HINA

 

Kovač je u Srbiji zapamćen kao ministar u vladi američkog biznismena Tihomira Orešovića koji je najpre ulazak Srbije u EU uslovljavao ukidanjem zakona o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, da bi potom značajno pooštrio retoriku, rekavši da Srbija "zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU".

 

Kovač je nesumnjivo, a o tome su pisali i strani mediji, za kratko vreme svog ministrovanja doprineo pogoršanju odnosa Hrvatske i Srbije do te mere da su ga, pojedini mediji nazvali "podstrekivačem".

 

Sa dolaskom Plenkovića na premijersku poziciju, šef hrvatske diplomatije postaje njegov kolega iz Evropskog parlamenta Davor Ivo Štir, koji se nije mnogo mešao u odnose Hrvatske i Srbije, a kada bi ponekad bio pitan - on bi diplomatski odgovorio da je „hrvatski cilj stabilizovati prilike na jugoistoku Evrope".

 

Gostujući jednom prilikom na HRT-u zajedno sa svojom nekadašnjom koleginicom Vesnom Pusić, oni su se složili da Hrvatska i Srbija treba da sarađuju i da rade na dijalogu.

 

Štir je tada posebno pohvalio susret Plenkovića sa tadašnjim srpskim premojerom Aleksandrom Vučićem na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, rekavši da je to upravo bila prilika za dijalog.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    22. jun 2017 | 19:06

    Sve drzave nastale iz bivse Jugoslavije su medjunarodno priznate,a nijedna nema reseno pitanje celokupne granice prema drugima! Sporovi se vode oko manje ili vise teritorije,a nikom na pamet ne pada da je to posledica tako planiranog i brzog rasturanja jedne drzave da se nije stiglo odraditi ni cije sta ce u buducnosti biti!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA