Nakon jezive nesreće Ištvan Makša prevezen u Niš: Njegova teško povređena supruga ostala u Bugarskoj

Pacijent je sada stabilnih vitalnih parametara, i dalje je na mehaničkoj ventilaciji ali trenutno nije životno ugrožen

  • 11

Ištvan Makša (41) iz Vrbasa koji je teško povređen 18. juna u saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj večeras je stigao u Niš.

On je iz bolnice u Blagoevgradu transportovan vozilom niške Hitne medicinske pomoći do niškog Kliničkog centra a uz njega je tokom 270 kilometara dugog puta bila ekipa niških lekara kao i direktor Hitne medicinske pomoći Slavoljub Živadinović.

Gde su mi mama i tata, hoću kod njih: Potresne reči dečaka iz Vrbasa, čija je porodica doživela nesreću u Bugarskoj

Jeziva sudbina porodice iz Vrbasa: Bračni par ne zna da im je sin Miloš (14) poginuo u nesreći

U nišku bolnicu u pratnji policije sanitetsko vozilo je stiglo u 23.30 sati a teško povređenog čoveka odmah je preuzela medicinska ekipa na čelu sa direktorom Centra za anesteziju Radmilom Jankovićem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovo je bio prilično izazovan transport s obzirom na to da je reč o pacijentu koji je prtrpeo krvarenje u stomaku zbog povrede jetre i slezine kao i krvarenje u grudnom košu zbog povrede rebara te da je zadobio i prelom grudne kosti.

- On je u nedelju operisan u Bugarskoj kada mu je uklonjena slezina, ušivena jetra i obavljena obostrana drenaža grudnog koša s obzirom na to da je pretrpeo i tešku kontziju pluća.

- U momentu kada smo ugovarali transport on je bio na mehaničkoj ventilaciji ali su bugarski lekari procenili da je sposoban za transport do Srbije. Tokom čitavog puta nastavili smo sa mehaničkom ventilacijom a on je bio u stanju veštačke kome kako bi lakše podneo transport – izjavio je Janković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je saopštio da je povredjeni Srbin sada na intenzivnoj nezi Opšte hirurgije.

- Pacijent je sada stabilnih vitalnih parametara, i dalje je na mehaničkoj ventilaciji ali trenutno nije životno ugrožen – kazao je Janković.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno obavljenog zadatka.

- Na poziv ministra zdravlja Zlatibora Lončara organizovali smo prevoz pacijenta koji je povređen u Bugarskoj.

Angažovali smo Hitnu pomoć zbog vozila a mi smo bezbedili anesteziologa i pomoćno osoblje.

- Policijska uprava u Nišu je obezbedila pratnju a zahvaljujući konzulu Aleksandru Stamatoviću koji je obezbedio i prevodioca, granične formalnosti su obavljene u najkraćem mogućem roku. Na trasi kojom se vozilo kretalo medicinske ustanove su bile u pripravnosti da reaguju za slučaj da bude potrebe – rekao je Radovanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Direktor niške Hitne pomoći priznaje da je odahnuo što je put prošao bez komplikacija.

- Transport teško obolelih i povređenih sa daljih destinacija biće jedan od prioriteta u našem daljem radu.

Ovo je jedan od takvih testova koje smo uspešno položili. U Bugarsku smo uputili savremeno vozilo koje je pokretna bolnica, sa kompletnom opremom neophodnom za brigu o bolesniku, sve je odradjeno maksimalno profesionalno i on je bezbedno stigao u Niš – rekao je Živadinović.

- U ekipi koja je bdela uz teško povredjenog čoveka od Blagoevgrada bili su doktorka Ana Dimić i anestetičari Saša Seferović i Saša Ristić.

Da podsetimo, u teškoj nesreći u Bugarskoj poginuo je Ištvanov trinaestogodišnji sin Miloš, petogodišnji Marko je lakše povređen dok njegova supruga Dravka ima brojne teške povrede zbog kojih je ostala na lečenju u Bugarskoj.

(D.R)

Daljinac baner

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živodrag

    22. jun 2017 | 02:06

    Bravo za nisku hitnu pomoc ali beavo i za sve hitne pomoci Srbije koje su tako izuzete od pohvala u domacim medijima, a verujem da svakodnevno u nasoj zemlji bude na desetine ovako komplikovanih prevoza kojima se ne pridaje toliki medijski znacaj...jos jednom bravo za hitnu!

  • Lena

    22. jun 2017 | 05:47

    Čoveka u takvom stanju sa mogućim krvarenjem i u veštačkoj komi, priključenog na aparate za disanje, drndali u kombiju sav taj put, što nije ostao tamo dok ne počne samostalno da diše. Izvinite, ali meni ovo užasno zvuči, a ne kao dobro organizovan transport. Usput jedan apel vozačima, pazite, vozite sporije, na put krećite samo naspavani, pravite pauze, ako je dalek put, negde prespavajte. Ovaj čovek je u toj saobraćajnoj nesreći izgubio 13-godišnjeg sina. Tužno, saučešće!

  • Ma da bre...

    22. jun 2017 | 07:48

    Niski medicinari, bravo! Svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA