Vidovdan u Ravanici: Na ovaj veliki praznik vernici hrle u manastir da se poklone čudotvornim moštima Kneza Lazara (FOTO)

U Ćupriji, u Zavičajnom muzeju "Horeum Margi Ravno" u 19.30 sati, profesor Predrag Marković, održaće predavanje na temu "Slobodarska tradicija Srba"

  • 0

Svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, za Pomoravski okrug i ovaj deo Srbije, biće održana danas u porti srednjovekovnog manastira Ravanica kod Ćuprije, gde je organizovan celodnevni program.

Hiljade ljudi klanja se moštima Kneza Lazara u Ravanici: Počele Vidovdanske svečanosti (FOTO)

Danas je Vidovdan: Ovo obavezno morate da uradite čim otvorite oči! (FOTO)

Na sajtu Skupštine opštine Ćuprija, koja je domaćin i organizator svečanosti, stoji da će program u porti Ravanice, otvoriti vitezovi Viteškog kluba "Svibor", Konjički klub "Nebesko brdo", druženje likovnih umetnika i Kreativna radionica Predškolske ustanove "Dečja radost" iz Ćuprije.

Biće izveden kulturno umetnički program pod nazivom "Vidovdan u Ravanici".

Episkop Ignjatije u prepodnevnim satima, u manastirskoj crkvi "Vaznesenje Gospodnje", služiće parastos kosovskim junacima, kada će po tradiciji, biti otvoren kovčeg u kome se čuvaju mošti kneza Lazara, kome će se vernici moći pokloniti i celivati.

Zvanično otvaranje manifestacije je u podne, kada će nastupiti Hor, a potom će se okupljenom narodu obratiti predsednik opštine Chuprija Ninoslav Erić i episkop braničevski Ignjatije (Midić).

Foto: wikipedia/Vladislav Titelbah Ćuprija Foto: wikipedia/Vladislav Titelbah

Na improviziranoj pozornici biće izveden igrokaz "Lazaru Vezenica", a posle će nastupiti vokalni duet "Braća Teofilović" i GKUD "Železničar".

Svečanost u Ravanici će završiti, tradicionalnim "Vidovdanskim kolom", koga igraju "svi prisutni".

U Ćupriji, u Zavičajnom muzeju "Horeum Margi Ravno" u 19.30 sati, profesor Predrag Marković, održaće predavanje na temu "Slobodarska tradicija Srba".

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" u Muzeju Horeum Margi Ravno" u Chupriji, sinoć je otvorena izložba srednjovekovnog naoružanja, ratničke opreme i dokumenata, pod nazivom "Kupinik poslednja prestonica srpskih despota", koju su organizovali Zavičajni muzej iz Rume i Vojni muzej iz Beograda a večeras će biti promovisana knjiga "Srpski viteški kod" Marka Aleksića.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" u Pomoravskom okrugu, u Paraćinu će gostovati, poznati srpski frulaš Bora Dugić.

U svim crkvama i hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, biće održane liturgije i parastosi kosovskim junacima, a u Jagodini ispred Spomenika ratnicima svih srpskih ratova koji se nalazi na Skevru omladine u centru grada.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA