≫ 

Da li su "vukovci" precenjeni đaci? Dva skandalozna prijemna na Saobraćajnom fakultetu izazvala veliku polemiku (FOTO)

Dva učenika ponela maksimalan broj iz škole, a onda prijemni uradili sramotno

  • 51
Vuk Karadžić, diploma Foto - Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/Nikola_Smolenski

Termini za upis na fakultete, odnosno, prijemni ispiti još traju, a rezultati nekih su već objavljeni.

Studenti pohrlili na ETF i psihologiju: Povećan broj mesta za programere, ali i dalje ljuta borba za indeks!

U ovom gradu trećina maturanata ima Vukovu diplomu, a među njima je i jedan Ginisov rekorder (FOTO)

Juče su na Fejsbuku "glasno" osvanuli i rezultati, odnosno rang lista sa Saobraćajnog fakulteta. Naime, najveću pažnju privukli su "vukovci", odonosno, oni koji imaju diplomu sve petice.

Činjenica je da su upravo ovi đaci u samom vrhu na preliminarnoj rang listi, sa najboljim rezultatima, ali, pojavili su se i izdvojeni slučajevi koji se nalaze u samom dnu.

Što je, složićete se - malo neverovatno.

Saobraćajni fakultet-printskrin Saobraćajni fakultet-printskrin

Mnogi se slažu sa konstatacijom da je diploma Vuk Karadžić negde izgubila svoj smisao, tačnije da je devalvirana. O tome svedoči i ovaj slučaj sa Saobraćajnog fakulteta koji je privukao pažnju javnosti, a verujemo da ih ima još.

Da pojasnimo, svi kojima u koloni - škola - piše broj 40, znači da su bili "vukovci". Kao što i sami vidite iz priloženog, većina đaka sa tim brojem je u vrhu, ali ako pogledate ova dva pod rednim brojevima 603 i 605 verujemo da ćete se zgranuti! Jedan je imao 6,90, a drugi 6,48. Od mogućih 60?!

saobracajni fakultet/printskrin saobracajni fakultet/printskrin

Potpuno je neverovatno da učenici sa takvim prosekom u školi ovako prođu na prijemnom. Neće trema toliko da udari, da učenici zaborave sve što su naučili u prethodnim godinama srednje škole.

Statistike kažu da je procenat onih koji imaju sve petice u nekim opštinama neverovatan. Recimo, 15 odsto osmaka ima ovo priznanje, a u Pčinjskom i Novopazarskom okrugu ide i do 20 odsto. Odnosno, svaki peti učenik je nosilac “Vukove diplome”, a svaki 7 je odličan.

Recimo, broj nosilaca "Vukove diplome" tokom protekle školske godine na teritoriji Srbije iznosio je 9.402, a na teritoriji Beograda 1. 917 učenika, dok je broj odličnih bio skoro 30.000.

I zato: Ako bi svako od njih zaista imao znanje u skladu sa svojim ocenama, bili smo možda jedna od najpametnijih nacija na svetu.

Razlozi za ovoliki broj vukovaca su, kako kažu prosvetari, razni...

Neki od njih su da Uprava želi da poboljša ugled škole, te da roditelji vrše pritisak na nastavnike, potom đaci na nastavnike, a ima slučajeva i u kojima se razredne starešine takmiče u tome čiji će razred biti bolji.

ODAVNO PREDLAŽEM DA UKINU VUKOVU DIPLOMU, VUKOVCI IMAJU LAŽNI OSEĆAJ VREDNOSTI

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija svojevremeno je rekao da je još pre osam godina predložio da se ukine ova diploma.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Vukova diploma pretvorila se u svoju suprotnost. Još od šestog razreda roditelji i učenici vrše pritisak na nastavnike i razredne starešine radi popravljanja četvorki na petice. Vukovcima se daje lažni osećaj vrednosti i lažna nada da će biti uspešniji u životu od drugih, a mnogi kasnije postanu sasvim prosečni učenici i neuspešni studenti - rekao je Sokić u jednom od intervjua.

Dakle, na kraju ipak dolazimo do zaključka da iza ocene ne stoji i znanje, kao i da je prijemni ispit odličan način za selekciju onih koji zaista nešto znaju od onih koji su samo "nosioci" Vukove diplome.

(M.Čule)

Daljinac baner

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN ☆

    28. jun 2017 | 13:03

    U moje vreme dve devojcice su se utrkivale ko će da bude vukovac bilo je svega i svačega i da napomenem da su im očevi non stop visili kod direktora škole sa punim kesama svakodnevno. ....moram još da istaknem da je jedna od njih završila ekonomsku i da je danas sponzoruša starleta kako vec to zovu....pravna pouka je sledeća dragi očevi džaba pare meso od divljači i slični skupi pokloni kad ćerka odluci da postane sponzoruša odlučila je

  • Da

    28. jun 2017 | 13:02

    Upravo tako,to su deca koja su prosla na sarm ili bubalice kojima nista nije ostalo u glavi dok ima mnooogo vise dece sa vrlodobrim uspehom a znanje im je zadivljujuce.Upravo zato sa fakultetskim obrazovnjem izlaze nesposobni ,neradni i nikakvi a izdvoji se mali broj onih koji nesto uspeju jer stvarno vrede i kod nas i u svetu.Zato tvrdim da danas svako moze da dobije fakultetsku diplomu i da mase njom a od sposobnosti u radu su nula

  • plavi safir

    28. jun 2017 | 13:13

    Precenjejo i nerealno! Većina dobija ocene na vezu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA