ISLAMSKA DRŽAVA NA SAMRTI: Kada džihadisti padnu, nastaće haos i počeće TOTALNI RAT (VIDEO)

Važnija od sudbine samog Bagdadija je sudbina njegove zločinačke organizacije. Presudno je pitanje koliko će smrti i pustoši ISIS još ostaviti za sobom pre njegovog neminovnog kolapsa

  • 7

Takozvana Islamska država, koju je proglasio njen "kalif" Abu-Bakr al-Bagdadi na današnji dan 2014. godine, po svemu sudeći ušla je u svoju terminalnu fazu. Njena "prestonica" Raka od subote je potpuno opkoljena od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kurdsko-arapskog pobunjeničkog saveza koji od početka ovog meseca, uz vazdušne i specijalne snage međunarodne koalicije predvođene SAD-om, vode odlučnu bitku za oslobođenje ovog sirijskog grada od džihadističke vlasti. Nekoliko četvrti već je oslobođeno.

 

100.000 ljudi zarobljeno u Raki: Za samo mesec dana ubijeno 173 civila u operacijama protiv ISIS-a

 

Čuvenu džamiju Al-Nuri u Mosulu, u kojoj je al-Bagdadi proglasio kalifat, digli su u vazduh sami džihadisti u očajničkom potezu koji je irački premijer Haidar al-Abadi opisao kao njihovo "formalno priznanje poraza".

 

- Razneli su je jer nisu hteli da mesto sa kojeg su proglasili kalifat bude mesto gde će iračka vojska proglasiti svoju pobedu nad njima - pojasnio je analitičar ekstremističkih organizacija Hišam al-Hašimi za Guardian.

 

Osam vekova stara džamija, čiji se znameniti kosi minaret nalazi na iračkoj novčanici od 10.000 dinara, samo je zadnja žrtva ISIS-ovog kulturocida (najviše ga je bilo u drevnoj Palmiri), genocida (nad iračkim Jezidima) i brutalnih zločina protiv čovečnosti nad političkim protivnicima, verskim manjinama, stranim taocima i svima koji su se ogrešili o njegove fanatično sprovođene šerijatske zakone.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Portparol iračke vojske danas je izjavio da je "izmišljena država pala", misleći na terorističku grupu, tzv. Islamsku državu, nakon današnjeg podviga iračke vojske u kojem su zauzeli džamiju al Nuri u Mosulu.

 

ISIS izgubio više od 50% teritorije, desetine hiljada boraca ubijeno

 

ISIS je gotovo izgubio milionski irački grad koji je na prepad osvojio 2014. godine, domogavši se najmodernijeg američkog naoružanja koje je za sobom ostavila iračka vojska u bekstvu.

 

Prema izveštaju američke "RAND Corporation" iz aprila, ISIS je izgubio 56% teritorije koji je kontrolisao u Siriji i 83% teritorije u Iraku. Ovaj hibrid terorističke organizacije i države na svom je vrhuncu, krajem 2014. godine, kontrolisao više od 100.000 kvadranih kilometara u Iraku i Siriji, ali i Egiptu, Libiji, Avganistanu i Nigeriji, sa više od 11 miliona stanovnika. Zapovednik američkih specijalnih snaga general Rejmond Tomas u februaru je izjavio da su američke snage i njihovi saveznici ubili preko 60.000 boraca ISIS-a od početka vojnih operacija 2014. godine.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Ali stotine hiljada civila u Mosulu i Raki još uvek su njihovi taoci i ljudski štit. Vazdušni udari koalicije na ova dva grada proizvela su zastrašujuće visok broj civilnih žrtava. Čini se da je zaštita njihovih života postala sporedna u odnosu na uništenje ISIS-a, pogotovo od dolaska američkog predsednika Donalda Trampa na vlast.

 

Osim neselektivnog bombardovanja, arapski stanovnici provincije Raka takođe su žrtve kolektivnog proterivanja u izbegličke kampove od strane SDF-a. Iako se ovaj transfer populacije opravdava bezbednosnim razlozima, njegove razmere su zabrinjavajuće - najmanje 200 hiljada Sirijaca na ovaj je način proterano iz svojih domova, prema izveštaju UN-a, pri čemu se veliki broj još uvek nije vratio, prenosi Index.hr.

 

- SDF nam je rekao, "možete da idete gde god hoćete, ali ne našu teritoriju" - posvedočio je jedan od izbeglica iz Rake, koji se sad nalazi u delu Sirije pod kontrolom pobunjenika i turske vojske, za Dejli bist.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Drugi, pak, krive ISIS za svoju nesreću: "Klali su nas. Rekli su nam da smo nevernici, iako smo muslimani po rođenju, postu i molitvi", rekao je za BBC drugi izbeglica.

 

Tvrdnja Rusije da je likvidirala Bagdadija upitna

 

Status samog Bagdadija trenutno je nepoznanica. Nakon vesti da je pobegao iz Mosula i da se skriva u pustinji na granici Sirije i Iraka, dok međunarodna koalicija likvidira njegove podređene jednog pod jednog, Rusija je objavila da su ga njene vazdušne snage navodno likvidirale 28. maja likvidirale.

 

Naravno, ovo nije prvi put da su u javnost izišle vesti o smrti ili hapšenju samozvanog kalifa. Rusija, ključni vojni i diplomatski savetnik sirijskog režima, vrlo je nepouzdan izvor, s obzirom na njeno sistemsko poricanje sopstvenih i sirijskih napada na civilne mete kao i širenje dezinformacija o ratu u Siriji.

 

Rusko ministarstvo obrane je u zadnje dve godine redovno predstavljalo napade na protivrežimske pobunjenike kao napade na ISIS, čak i u područjima na kojima ISIS uopšte nije bio prisutan.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Kako piše analitičar za Bliski istok Robert Souza za Njuzvik, ruska verzija događaja prema kojoj je Bagdadi ubijen zajedno sa 30 zapovednika i 300 boraca u zgradi u predgrađu Rake neuverljiva je iz više razloga.

 

Pre svega, džihadisti su dosad već usvojili lekciju da ih velika okupljanja ovakvog tipa čine lakim metama vazdušnih napada koalicije. Osim toga, najveći deo vrha ISIS-a odavno je pobegao iz tog područja kako se ne bi našao u okruženju. Potpuno je nelogično da bi se Bagdadi na takav način izložio opasnosti.

 

Hoće li Islamska država biti trajno uništena?

 

Ali važnija od sudbine samog Bagdadija je sudbina njegove zločinačke organizacije. Presudno je pitanje koliko će smrti i pustoši ISIS još ostaviti za sobom pre njegovog neminovnog kolapsa. A to ipak zavisi od nekoliko faktora: koliko će temeljno biti njegovo vojno uništenje.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Prvo, hoće li biti ograničeno samo na urbana uporišta poput Rake, Mosula i Der ez-Zora ili će biti eliminisani i iz slabije nastanjenih područja niz dolinu Eufrata i u pustinji.

 

Drugo, hoće li obračun s ISIS-om biti ometen sukobom između njegovih protivnika - sirijskog režima, Irana i Sirije sa jedne strane, SDF-a, američke koalicija sa druge strane kao i pobunjenika pod patronatom Turske, zakletog protivnika kurdskog separatizma, sa treće strane.

 

Svi se oni sada nadmeću za oslobođenu teritoriju u Siriji. Treće, hoće li sunitsko-muslimanska populacija koja je dosad bila pod strahovladom ISIS-a sada postati žrtva sektaške odmazde i režimske represije i bezakonja, što bi je moglo gurnuti natrag u okrilje džihadista.

 

- Teritorijalni gubici Islamske države upućuju na njenu evoluciju iz pobunjeničke grupe u zavereničku organizaciju koja rukovodi i inspiriše dalekosežne terorističke napade. Uprkost njenim nedavnim izazovima, Islamska država i dalje stremi da proširi svoju moć i uticaj, uključujući kroz društvene mreže i internet - komentisao je glavni autor izveštaja RAND Corporationa Set Džons.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Njegov kolega Džejms Dobins upozorio je kako će potpuna eliminacija ISIS-a zahtevati višegodišnji nastavak američkog angažmana u tom regionu.

 

- Osim ako lokalne vlasti ne uspeju osigurati i administrirati teritoriju oslobođenu od kontrole Islamske države, ova grupa će se ponovo pojaviti. To znači da izgradnja države mora biti važna komponenta bilo kakvog pokušaja da se trajno eliminiše ova pretnja - rekao je on.

 

"Borba se premešta u Evropu"

 

Jer, kao što pokazuju sve češći teroristički napadi za koje ISIS preuzima odgovornost širom sveta, ISIS se preorjentisao na međunarodni terorizam kao alternativu strategiju džihada.

 

- Možete pripremiti ljude da budu bombaši samoubice u Evropi i tamo mogu izazvati više štete (nego u Siriji i Iraku). Stoga, lideri Daeša (arapski akronim za Islamsku državu) kažu da se borba treba odvijati tamo. Mnogo braće kažu da se Mosul ne može zadržati, da se Raka ne može zadržati. Dakle, borba se premešta u Evropu - posvedočio je za Independent još prošle godine jedan pripadnik ISIS-a iz Belgije koji je pobegao iz Sirije u Tursku.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

A ISIS je pre ovogodišnjeg Ramazana i javno pozvao svoje sledbenike na "totalni rat protiv nevernika" na Zapadu. Krvavi napad u Londonu usledio je nedelju dana nakon toga.

 

Za očekivati je da će vođe i sledbenici ISIS-a biti još više motivisani za vršenje ovakvih napada nakon što izgube Raku i druga uporišta u Siriji i Iraku. Ključ za njihovo sprečavanje je zaustavljanje povratka stranih boraca ISIS-a sa bojišta i uopšteno, infiltracije džihadista među izbeglice. Njihovo ratno iskustvo čini ih mnogo opasnijim teroristima od tzv. vukova samotnjaka koji u Evropi često vrše napade bez direktne koordinacije sa centrom u Raki.

 

Ali, hvatanje ili likvidacija vrha ISIS-a, uključujući al-Bagdadija (ako je još živ) biće znatno teže.

 

- Iznenadili biste se koje bi zemlje htele da sakriju vođe Daeša i da im daju zaštitu. Zauzimanje Rake neće značiti da je sve gotovo - upozorio je navedeni dezerter ISIS-a, kojeg očekuje ozbiljna zatvorska kazna ako se vrati u Belgiju. U Turskoj je, međutim, na slobodi, prenosi Index.hr.

 

Pogledajte snimke:

 

 

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Izvor: Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA