Lončar zna gde odlazi novac od participacije, Ministarstvo zdravlja hoće da zna koliko se i kako troši

- Podržavamo uvođenje fiskalizacije, što je nadležnost Ministarstva finansija, iako je i sadašnjim propisima predviđeno izdavanje računa odnosno potvrde prilikom naplate participacije - kažu u Ministarstvu zdravlja

  • 3

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da se tačno zna gde odlazi svaki dinar od plaćanja participacije.

POČETAK VELIKE TEME TELEGRAFA: Gde ide novac od participacije koju negde naplaćuju i više od 50 dinara?

DOSIJE PARTICIPACIJA! Cifre se ne poklapaju: Pitali smo domove zdravlja po Srbiji gde ide milionski novac koji dobiju od pacijenata

Telegraf.rs je u svom serijalu pokrenuo pitanje gde odlazi novac od participacije, i da li će biti uveden fiskalni račun za njega, s obzirom na to da se u kase zdravstvenih ustanova od nje sliva basnoslovna suma, koja nikako u potpunosti ne dolazi do Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji su nam rekli da godišnje od participacije naplate od tri do više od 10 miliona dinara što se nikako ne uklapa u podatke koje one dostavljaju Fondu zdravstva. Direktori bolnica su nam tvrdili da novac od participacije uglavnom zadržavaju za sebe i koriste ga za plaćanje tekućih troškova, ne i u ulaganje, kao i da im se prijavljena suma odbija od budžeta koji im sleduje od države

Lončar, međutim, tvrdi novac od participacije odlazi na unapređenje zdravstvene zaštite. On je istakao da iznosi uglavnom pet odsto, i podsetio da je ne plaćaju najugroženiji slojevi stanovništva.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zdravstveni sistem poput našeg ne postoji nigde u Evropi, da je sve besplatno. Malo se izdvaja iz participacije i doprinosa, nešto više od 200 evra po stanovniku na godišnjem nivou, a potroši se gotovo 1.000 evra. Participacija je kap u moru - rekao je Lončar.

Ono što je interesantno jeste da Lončarov i ton odgovora koje smo dobili pre devet dana iz Ministarstva zdravlja nisu istu.

U odgovorima koje nam je ovo Ministarstvo dostavilo 4. jula, a koja su se ticala naših pitanja da li će biti uvedena fiskalizacija participacije, ističe se da i oni hoće da znaju koliko se i kako troši novac. Napominje se da im je ova tema od izuzetnog značaja, jer im je želja i namera da pitanje naplate participacije u saradnji sa Ministarstvom finansija i nadležnim inspekcijama regulišu i učine što transparentnijim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Hoćemo tačno da znamo koliko se i kako troši ovaj novac. U tom smislu, podržavamo i uvođenje fiskalizacije, što je nadležnost Ministarstva finansija, iako je i sadašnjim propisima predviđeno izdavanje računa odnosno potvrde prilikom naplate participacije - kažu u Ministarstvu zdravlja za Telegraf.rs.

Ujedno, ovo ministarstvo je pozvalo i nadležne inspekcije da pooštre kontrole u ovoj oblasti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Da bi se promet za plaćenu participaciju odvijao preko fiskalne kase, naophodno je da Ministarstvo finansija ovu delatnost "ubaci" u spisak onih koji podležu fiskalizaciji i to novim Zakonom o fiskalnim kasama.

U Ministarstvu finansija otkrivaju za Telegraf.rs da će Radna grupa rеvidirаti spisаk dеlаtnоsti kоје su izuzеtе оd fiskаlizаciје, ali i da će Nacrt zаkоnа о fiskаlnim kаsаma biti usvojen do kraja ove godine.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

- Ministаrstvo finаnsiја zаpоčеlo je rаd nа izrаdi nоvеlirаnоg tеkstа rаdnе vеrziје Nаcrtа zаkоnа о fiskаlnim kаsаmа, nаkоn čеgа ćе sе sprоvеsti јаvnа rаsprаvа. Prilikоm izrаdе zаkоnа vоdićе sе rаčunа dа izmеnе nе dоvеdu dо znаčајnоg finаnsiјskоg nаpоrа pоrеskih оbvеznikа i rаzmоtriće se fаznо uvоđеnjе nоvеlirаnih rеšеnjа, uz nаpоmеnu dа је оsnоv rеšеnjа, еlеktrоnski prеuzimаnjе pоdаtаkа iz fiskаlnе kаsе - kažu u Ministarstvu finansija i dodaju:

- Kаdа su u pitаnju dеlаtnоsti nа kоје sе nе оdnоsi оbаvеzа еvidеntirаnjа prоmеtа prеkо fiskаlnе kаsе, ukаzuјеmо dа ćе Rаdnа grupа rеvidirаti spisаk dеlаtnоsti kоје su izuzеtе оd fiskаlizаciје. Оčеkuје sе dа dо krаја оvе gоdinе zаkоn budе usvојеn.

Daljinac baner

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Med.sestra

    12. jul 2017 | 13:42

    Sjajna vest,sada ce med.sestre pored sve ostale papirologije kucati i fiskalne racune,kud ode zdravstvo!!!

  • Oleg

    12. jul 2017 | 13:38

    Dzabe i kasa,narod nema pameti,retko ko bilo gde trazi racun,odmahuju rukom i kazu meni racun ne treba

  • Marko

    12. jul 2017 | 16:36

    Kada lopovi i tajkuni koje nikako da osudite iznose i peru 100 tine miliona evra valjda mozemo da imamo besplatan zdravstveni sitem ai bolji kad bi ste im pokupili imovinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA