≫ 

Gole žene otkrile najveću književnu misteriju na svetu (FOTO)

Dr Skiner, koji je radio i na uređivanju duhovnih dnevnika tjudorovskog mistika Džona Dija, veruje da su na ilustracijama prikazana jevrejska kupatila zvana mikve koje se i dalje koriste u ortodoksnom judaizmu za pranje žena posle porođaja ili menstruacije

  • 0

Autor "Vojničevog rukopisa", koji još nije preveden, odnosno dešifrovan, identifikovan je kao jevrejski doktor sa severa Italije, tvrdi dr Stiven Skiner, ekspert za srednjevekovne rukopise u predgovoru za izdanje novog faksimila ovog kodeksa iz 15. veka.

SRBI SU BILI JERETICI: Carigradski patrijarh na nas 1350. bacio anatemu, od tog trenutka do danas SVE IDE NAOPAKO (FOTO)

On je svoju teoriju o identitetu autora zasnovao na nizu ilustracija u rukopisu, naročito na onoj gde su prikazane nage žene kako se kupaju u zelenim bazenima sa cevima.

Dr Skiner, koji je radio i na uređivanju duhovnih dnevnika tjudorovskog mistika Džona Dija, veruje da su na ilustracijama prikazana jevrejska kupatila zvana mikve koje se i dalje koriste u ortodoksnom judaizmu za pranje žena posle porođaja ili menstruacije.

Ilustracije knjige koja zbunjuje naučnike i kriptoanalitičare više od 100 godina možda kriju ključ za otkrivanje autora i rešenje jedne od najvećih književnih misterija.

Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University

Ukazujući na činjenicu da slike prikazuju samo nage žene a ne i muškarce, Skiner je rekao za "Gardijan":

- Jedino mesto gde ste mogli da vidite žene da se tako kupaju zajedno u Evropi u to vreme bilo je u kupatilima za obredno pročišćenje koje ortodoksni Jevreji koriste poslednjih 2000 godina. Mislim da nema drugog objašnjenja za to: reč je ili o pokvarenoj fantaziji autora - što se ne poklapa sa medicinskim, biljnim i kosmološkim sekcijama rukopisa - ili je mikve - rekao je Skiner.

Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University

On podržava ovu teoriju i nedostatkom hrišćanskog simbolizma u rukopisu - što je bilo neobično u vreme dubokog verskog sujeverja, jer je Inkvizicija primoravala praktikovanje najčistije religije i kažnjavala i najmanji nagoveštaj jeresi.

- Nema svetaca ni krsta, čak ni u kosmološkim delovima - ističe Skiner.

Ilustrovani delovi rukopisa nagoveštavaju da je autor bilo jevrejski doktor i travar. Rukopis je ukrašen astrološkim kartama i biljkama, među kojima su mnoge medicinske, poput opijuma i kanabisa.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

- Tih dana doktori su morali da budu i astrolozi i tako određivali prirodu bolesti i terapiju - objašnjava Skiner.

Iako su za vreme Inkvizicije Jevreji bili proterivani, bili su traženi kao doktori zbog poznavanja mediteranske botanike, dodaje naučnik. Vizuelni dokaz geografskog porekla manuskripta - sa severa Italije - nalazi se u crtežu dvorca sa zidinama u obliku lastinog repa.

Neobični dizajn, Skiner veruje, jeste gibelinsko utvrđenje koje je postojalo samo na zamcima severne Italije u 15. veku. Mnogi gradovi, poput Pize, imali su velike jevrejske zajednice i možda su one inspirisale germanski stil nekih ilustracija jer je tamošnja vladajuća porodica bila saveznik cara Svetog rimskog carstva u Nemačkoj, a ne rimskog pape.

Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University

Skiner priznaje da bi njegova teorija morala da prođe kroz rigorozno testiranje njegovih kolega, ali dodaje da je "85 odsto ubeđen" da je u pravu. On sada istražuje evropske jevrejske knjige iz tog perioda, u potrazi za sličnim jezikom, šiframa, skriptama ili jezičkim obrascima kao što su oni u Vojničevom rukopisu.

Ako uspe u tome, rešio bi problem koji muči akademike još od kada je 1912. rukopis otkrio poljski kolekcionar Vilfrid Vojnič.

Iako su postojale tvrdnje da je Vojnič falsifikovao knjigu, pergament i mastilo su datirani, pomoću ugljenika, u period između 1404. i 1438. Autorstvo rukopisa izazvalo je usijanu debatu, uz pominjanje imena poput Leonarda da Vinčija i Džona Dija.

Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University Foto: Wikipedia/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University

- Uvek postoji iskušenje da pronađemo ime koje svi prepoznaju, ali mislim da autor ove knjige nije niko poznat.  Neko će je kupiti i možda prepoznati u njoj nešto iz svog polja interesovanja - ocenjuje Skiner.

Između ostalog, on se nada da će knjiga otkriti tajnu srednjovekovne upotrebe kore od vrbe koja je služila kao osnova za aspirin.

- Bilo bi divno da nam sekcija sa biljkama otkrije neke stvari na koje smo potpuno zaboravili - zaključio je on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA