Umro američki pisac Gor Vidal u 86. godini

Vidal (86) je umro u svom domu na Holivud Hilsu od komplikacija posle upale pluća, rekao je njegov nećak, koji je dodao da je Vidal već "duže vreme" bio bolestan. Među najpoznatijim delima Gora Vidala su istorijski bestseleri "Linkoln", "1876", kemp transeksualna komedija "Myra Breckenridge", "The City and the Pillar" i drugi

  • 0

Američki pisac, dramaturg, političar i komentator Gor Vidal, čiji su romani, eseji, komadi i mišljenja bili prepuni duhovitosti i nekonvencionalne mudrosti, preminuo je u utorak, preneli su svi svetski mediji.

Vidal (86) je umro u svom domu na Holivud Hilsu od komplikacija posle upale pluća, rekao je njegov nećak, koji je dodao da je Vidal već "duže vreme" bio bolestan.

Uz savremenike poput Normana Majlera i Trumana Kapotija, Vidal je pripadao poslednjoj generaciji pisaca koji su bili istinske zvezde u SAD. Stalno su bili na TV-u i u trač rubrikama, i do te mere su bili prisutni u javnosti da su za njih znali i oni koji ih nisu čitali, prenosi AP.

Među najpoznatijim delima Gora Vidala su istorijski bestseleri "Linkoln", "1876", kemp transeksualna komedija "Myra Breckenridge", "The City and the Pillar", jedan od prvih romana čiji su junaci bili otvoreno gej, "Rat iz snova", kao i komad nominovan za Tonija "The Best Man", koji je ove godine ponovo oživljen na Brodveju.

Iako nije bilo mnogo ljubavi između Vidala i književnog i političkog establišmenta - Vidal je dobio svega šačicu književnih nagrada i dva puta se kandidovao za političke funkcije i izgubio - bio je cenjen kao veliki mislilac u tradiciji Marka Tvena i njegovi stavovi o književnosti, kulturi, politici i "pricama i pčelicama" bili su pažljivo praćeni.

Rugao se političarima, religiji i čistunstvu, protivio se ratovima od Vijetnama do Iraka i kao niko pre njega vređao je savremenike jednom primetivši da su tri najtužnije reči u engleskom jeziku "Džojs Kerol Outs". Najsrećnije su: "Lepo sam ti rekao".

Sebe je nazivao "džentlmenskom kučkom" i družio se sa brojnim poznatim ličnostima od Ernesta Hemingveja i Kapotija, do Kenedijevih, Pola Njumena, Mika Džegera.

U svojim memoarima hvalio se da je spavao sa 1.000 ljudi, uz komentar da to nije ništa specijalno u poređenju sa dostignućima Džona Kenedija i Tenesija Vilijamsa.

Mnogo je pio i tvrdio je da je isprobao svaku poznatiju drogu. Nikada se nije ženio, a decenijama je delio vilu u Italiji sa prijateljem Hauardom Ostinom.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA