Vehabije otimaju imovinu Srba u BiH!

Srbi povratnici u Bočinju kod Maglaja u panici, jer vehabije hoće da im uzmu imovinu i govore kako su tu "došli po zadatku, da uvedu red"!

  • 1

Srbi povratnici u Bočinju, kod Maglaja, u sve većoj su panici, jer im vehabije otimaju imovinu i govore kako su tu "došli po zadatku, da uvedu red"!

 

Srpsko stanovništvo prikuplja potpise u znak protesta zbog sve većih problema koje izazivaju pripadnici vehabijskog pokreta, prenose "Nezavisne novine".

 

U Bočinji ima oko 30 vehabija, a vikendom ih bude više, jer tada dolaze iz drugih mesta i tu se okupljaju.

 

Boro Jevtić, povratnik, ukazuje da radikalni islamisti seku šumu u vlasništvu Srba i da koriste njihove livade za ispašu stoke.

 

- Mi želimo da se to prekine i da im se zabrani da stoku zatvaraju u srpske napuštene kuće - kategoričan je Jevtić, koji je upozorio da su vehabije srušile spomenik na srpskom groblju u Gornjoj Bočinji.

 

Meštani Bočinje zatražili su intervenciju policije i bezbednosnih agencija u BiH da se ispita ko su ti ljudi koji žive u Bočinji, zašto su napustili svoje kuće i došli u to selo, po čijoj naredbi i po kojem zadatku.

 

Jevtić kaže da vehabije često kažu Srbima u svađi kako su "ovde došli po zadatku, da uvedu red".

 

- Pripadnici vehabijskog pokreta se smenjuju. Jedni borave po nekoliko meseci, a zatim dolaze drugi. Prošle nedelje je zbog vehabijskog provociranja došlo i do fizičkog obračuna između jednog vehabije i srpske porodice - kaže Jevtić.

 

Meštani kažu da je u nedelju u Bočinji održan sastanak sa Mehmedom Mustabašićem, načelnikom opštine Maglaj, na kojem su žitelji tražili iseljenje vehabija. Da li će neke mere da preduzme, od prvog čoveka Maglaja novinari nisu uspeli da saznaju, jer je prekinuo vezu i kasnije se nije javljao na pozive.

 

U policiji, sa druge strane, kažu da redovno "češljaju" teren, ali da ništa nezakonito nisu pronašli.

 

-Policijski službenici iz Maglaja redovno obilaze Bočinje, obave razgovore sa građanima i slično, ali oružje kod pripadnika vehabijskog pokreta nikada nisu pronašli - naglašava Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

 

Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost bosanskog parlamenta, poziva policijske agencije da se aktivnije uključe u rešavanje te problematike i slikovito kaže, "brava nije za lopova, pošto on ide mimo ulaznih vrata".

 

- Pripadnici vehabijskog pokreta čekaju da policija ode, pa onda to rade. U Bočinji nikada nijedan musliman nije živeo, a danas, nažalost, gore imate vehabije. Vidim ih kao tromb blizu srca, koji preti da ga slomi. Ja verujem da se dešava sve to što su ispričali meštani - upozorava Bradarić.

Reagujući na ovaj problem, Vojislav Milišić, predsednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbeglica u RS, ocenio je da bi Vlada RS trebalo da formira agenciju za zaštitu Srba i njihove imovine u FBiH, zato što vehabije zloupotrebljavaju srpsku imovinu u tom entitetu.

 

On je zatražio od Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH i Ministarstva za izbeglice i raseljena lica RS da hitno intervenišu i zaštite srpske povratnike i njihovu imovinu u FBiH.

 

(A. T. /Izvor: Nezavisne novien)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maglajlija

    15. avgust 2012 | 18:12

    ovdje vjerovatno ima istine, al je smijesna inicijativa da se vehabije izbace...jer oni su kupili kuce. ne mozes nikoga izbaciti iz njegove vlastite kuce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA