GEJ BRAKOM DO VIZE: Srbin Đole oženio Italijana i - dobio papire!

Pošto Italija ne priznaje gej brakove, izvesni Đorđe stupio je u brak sa ljubavnikom Adrijanom u Kanadi kako bi dobio privremenu dozvolu za boravak

  • 0

Jedan Srbin uspeo je da dobije italijansku boravišnu vizu posle sklapanja braka sa Italijanom! Izvesni Đorđe i njegov ljubavnik Adrijan venčali su se u Kanadi jer Italija ne priznaje gej brakove ili građanska partnerstva.

Ovaj slučaj privukao je pažnju i italijanskih medija, koji navode da u Srbinovoj boravišnoj dozvoli jasno piše "porodični razlozi".

Đorđe, koji je rođen u Srbiji, dobio je privremenu dozvolu za boravak, koja je prvi korak ka dobijanju stalne vize. Papire je dobio od milanske policije, koja je zadužena za tu vrstu dokumenata.

Đorđe je stupio u brak sa svojim partnerom Adrijanom, koji ima italijansko i kanadsko poreklo još 2009. godine. Nakon toga su se preselili u Italiju i uz podršku nevladine organizacije "Certi Diriti" od tada pokušavaju da dobiju dokumenta za njegov ostanak u Italiji.

Izdavanje dozvole Srbinu je u potpunoj suprotnosti sa italijanskim zakonima zato što sve mediteranske zemlje zvanično ne priznaju istopolne brakove.

Ipak, Đorđe i Adrijan podneli su zahtev za papire prema građanskom pravilniku Evropske unije o slobodnom kretanju. Kasacioni sud, koji je poslednja pravna instanca u Italiji, 2011. godine je doneo odluku da dvoje ljudi mogu biti supružnici u Italiji i ako se venčaju u inostranstvu. Ovo je čak prva primena te odluke u Italiji, iako se radi o gej paru.

LGBT organizacije su pozdravile ovu vest, dok su je neki kritičari iz desničarskih organizacije žestoko kritikovali. Desničarske italijanske novine "Liberto" su čak napisale: "Zašto je to do policije? Zašto porodicu ne priznaje vojska?"

(Telegraf.rs/Izvor: Alo, Foto: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA