DOBRA VEST: Jeftinija registracija vozila od oktobra!

Biće ukinute četiri takse, pa će vozači moći da uštede između 2.500 i 3.000 dinara. Takođe, redovi na šalterima će biti manji, jer će biti neophodan samo jedan papir

  • 4

Ministarstvo finansija i privrede pripremilo je niz promena izdataka za registraciju vozila, koje će na snagu stupiti već 1. oktobra. Četiri takse će biti ukinute, pa će ušteda za vozače, u zavisnosti od toga gde se automobil registruje, biti između 2.500 do 3.000 dinara. Takođe, redovi na šalterima će biti manji, jer će za registraciju biti dovoljan - jedan papir.

Kako pišu "Večernje novosti", biće ukinuta republička administrativna taksa za zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole, potvrde o privremenoj registraciji ili registracione nalepnice i odjavu vozila, koja je do sada plaćana 670 dinara. Više se neće plaćati ni republička administrativna taksa za izdavanje saobraćajne dozvole ili registracione nalepnice u iznosu od 770 dinara. Vozači će uštedeti i na naknadi za korišćenje puteva, koja je iznosila 690 dinara. Ukida se i ekološka taksa od 496 dinara.

Takođe, komunalna taksa biće ujednačena za sve vozače bez obzira na to gde registruju svoja vozilo i iznosiće 2.000 dinara. Zahvaljujući samo ovoj odluci, vozači u Beogradu će uštedeti 784 dinara, u Paraćinu 1.000, a u Somboru 380 dinara.

U Vladi je, takođe, potvrđeno i da neće biti najavljenog poskupljenja obaveznog auto-osiguranja, što su osiguravajuće kuće najavljivale za 1. januar naredne godine. Nešto slično izjavila je u petak i guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Kao argument za zadržavanje minimalne cene obaveznog osiguranja u Ministarstvu finansija i privrede navode to što će, u najavljenoj "seči" taksi i ostalih nameta, biti ukinut i deo propisa koji će omogućiti da i osiguravajuće kuće ostvare određene uštede.

- "Dunav osiguranje" neće podizati cene polisa obaveznog auto-osiguranja. Istina je da cena ove vrste polisa nije menjana od 2008. godine, iako je došlo do značajnog poskupljenja rezervnih auto-delova. Međutim, rezultati ostvareni u prethodnom periodu ne daju nam za pravo da zatražimo poskupljenje. Pored toga, mi smo osiguravajuća kuća u državnom vlasništvu i jasno je da u uslovima izuzetne ekonomske krize moramo pokazati i društvenu odgovornost - kaže za član Izvršnog odbora "Dunav osiguranja" Siniša Erić.

NISU OBAVEZNE SVE ČETIRI ZIMSKE GUME?

Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila sledeće godine neće morati da koriste sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na putu nema leda i snega.

Međutim, trenutno se razmišlja i o varijanti da vozači tokom zime budu obavezni da imaju samo dve gume sa zimskom šarom ili sve četiri letnje gume sa šarom dubljom od četiri milimetara.

- Iako je jasno da je nabavka guma veliki trošak, nadam se da se niko neće igrati sa životima vozača i saputnika i da će, ukoliko bude snega i leda na putu, postojati obaveza posedovanja sve četiri zimske gume - kaže prvi čovek Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović.

GORIVO JEFTINIJE ZA PREDUZEĆA

Ipak, ono što vozače u Srbiji, kao i u svetu, najviše brine jeste cena goriva. Država je rešena da u tom delu fiskalne politike neke stvari menja. Tako će od prvog dana oktobra pun iznos akcize na benzin i dizel gorivo plaćati samo privatni vozači, odnosno građani. Ukoliko voze na gas, namet države će im biti i veći nego do sada.

Na manje dažbine će, s druge strane, moći da računaju firme koje se bave javnim prevozom, transportom, kao i preduzeća koja imaju svoj vozni park. Njima će, prema izmenama Zakona o akcizama, biti vraćan iznos plaćene akcize za svaki kupljeni litar.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    9. septembar 2012 | 06:54

    Zasto ne izjednacite registracije preko 2000 kubika.Ukinite luksuz.Ima ce te vise koristi posto taj auto mnogo vise trosi i zaradjivace te na gorivu , na delovima...U inostranstvu nema veze koliko auto ima kubika samo kod nas.

  • Signal Plus

    11. septembar 2012 | 09:11

    Sjajne vesti. Napokon da nešto i pojeftini. Mnogima je trošak registracije u prethodnoj godini bio nedostižan zbog promene tablica, ali verujem da će svi vozači, ako se ove najave ostvare, osetiti velikooo olakšanje. Bravo za potez.

  • srdjo

    9. septembar 2012 | 10:56

    cudo je pridruzivanje EU zato su takse ukinute inace nkad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA