PRETPLATA: RTS nema novca da tuži neplatiše?

Za podnošenje tužbi samo protiv 390.500 domaćinstava, kojima je Javni servis uputio opomenu za neplaćenu pretplatu, potrebno je najmanje 741.950.000 dinara

  • 0

Radio-televizija Srbije neće moći da tuži pola miliona domaćinstava koja ne plaćaju pretplatu, jer je za to neophodno 950 miliona dinara, koje Javni sevis nema.

- Samo da bi podneo tužbu protiv 500.000 domaćinstava u Srbiji koja ne plaćaju pretplatu, Javni servis bi morao da izdvoji najmanje 950 miliona dinara. Međutim, novca za to trenutno nema, tako da će, po svemu sudeći, neplatiše proći bolje od onih koji redovno izmiruju svoje obaveze - kaže izvor upućen u poslovanje RTS-a, a prenosi dnevni list "Kurir".

Prema informacijama iz Prvog osnovnog suda u Beogradu, najniža taksa za podnošenje tužbe iznosi 1.900 dinara, za dug do 10.000 dinara. Za dugove veće od tog iznosa taksa se povećava. Tako taksa za tužbu za dug od 11.0000 dinara iznosi 2.340 dinara, za 15.000 taksa je 2.500 dinara...

Javnom servisu bi za podnošenje tužbi samo protiv 390.500 domaćinstava, kojima je uputio opomenu za neplaćenu pretplatu, bilo potrebno najmanje 741.950.000 dinara.

Na Portalu sudova Srbije piše da u Prvom osnovnom sudu u Beogradu postoje svega 142 parnična predmeta u kojima učestvuje RTS. Međutim, u većini od tih predmeta RTS je tužena strana, a ne tužilac. Samo u nekoliko slučajeva RTS je tužio fizička lica za dug, koji se kreće u iznosima od nekoliko hiljada dinara pa do 150.000 dinara. Te tužbe i ne moraju biti podnete zbog duga za RTV pretplatu jer podatak kako je dug u tim sporovima nastao nije objavljen.

Advokat Slobodan Šoškić kaže da RTS nije tužio pretplatnike možda i iz "socijalnih razloga".

- To je više političko nego pravno pitanje, a mora se postaviti pitanje odgovornosti RTS ako potraživanja duga zastare - kaže advokat.

Niko iz Radio-televizije Srbije nije hteo da komentariše podatak da zbog nedostatka novca ta kuća ne može da tuži neplatiše.

(M. S. / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA