KONAČNO DOBRA VEST: Registracija jeftinija za 2.000-4.000 dinara, ukida se firmarina i taksa za kućne ljubimce!

Na sednici Vlade Srbije usvojen predlog za ukidanje 75 različitih nameta, čime će se rasteretiti privreda i građani, saopštilo je Ministarstvo finansija

  • 0

Na sajtu Ministarstva finansija i privrede objavljen je spisak naknada i taksi čiji je predlog za ukidanje usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, na kojoj je odlučeno da se PDV poveća na 20 odsto.

 

Vlada Srbije ukinuće oko 130 raznih nameta, a na prvoj sednici već je usvojen predlog za ukidanje 75 različitih taksi i naknada, čijim će se ukidanjem rasteretiti privreda i građani.

 

Već od 1. oktobra, 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća firmarine i takse za isticanje reklame, što će im u uslovima krize doneti uštedu i do 200.000 dinara godišnje.

 

Primera radi, preduzetnici iz Beograda od početka oktobra neće više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu koja se u zavisnosti od delatnosti i zone do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame koja je do sada koštala od 9.250 do 98.400 dinara na godišnjem nivou.

 

Od važnih taksi koje su predložene za ukidanje su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi.

 

"Mala i srednja preduzeća dodatno će se rasteretiti ukidanjem takse za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovne prostorije. Ta taksa se do sada plaćala mesečno od 3.000 do 16.000 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od poslovne zone", saopšteno je iz ministarstva.

 

Iz tarifnika su izbrisane i takse na držanje kućnih i egzotičnih životinja, kao i taksa za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

 

"Građani će već od 1. oktobra imati manje troškove za registraciju automobila, koja će, u zavisnosti od grada do grada biti od 2.000 do 4.000 dinara jeftinija, zbog ukidanja nekoliko republičkih i smanjivanjem lokalnih taksi. Registracija vozila biće jednostavnija i plaćaće se samo jednom uplatnicom, u odnosu na sadašnjih 12", saopšteno je u ministarstvu finansija.

 

Treba napomenuti i da se u grupi taksi koje su ukinute nalaze i brojne takse koje poljoprivrednim proizvođačima treba da olakšaju obavljanje njihove delatnosti.

 

(D. Z.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA