RAJ ZA PIVOPIJE: Danas počinje Oktobarfest!

Organizatori su najavili da će pivo ove godine biti nešto skuplje, pa će tako, u zavisnosti od šatora i pivare, litar piva koštati od 8,70 do 9,20 evra, dok je prošle godine najskuplje pivo koštalo 8,90 evra

  • 0

Danas u Minhenu počinje najveći vašar piva u svetu - čuveni Oktobarfest, koji će trajati sve do 7. oktobra.

 

Veliki šatori koji primaju i do 10.000 gostiju i ove godine ugostiće milione posetilaca iz celog sveta, koji dolaze da uživaju u bavarskom pivu i dobroj atmosferi. Vešte bavarske konobarice u tradicionalnoj nošnji, koje istovremeno nose i po desetak krigli, i ovog puta će oduševiti goste iz Evrope, Amerike, Australije, Azije...

 

Svake godine, subotom tačno u podne, gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik: "O, zapft is!", u prevodu - otvoreno je. Tek posle toga ludnica može da počne. Međutim, svake godine znatiželjnici čekaju da vide koliko će puta gradonačelnik morati da udari kako bi se bačva otvorila, pa čak prave i opklade.

 

Najbolji rezultat imao je gradonačelnik Kristijasn Ude pre tri godine, kada su mu bila potrebna samo dva udarca, a rekorderom po najvećem broju pokušaja smatra se prvi čovek Minhena, kojem je 1950. bilo potrebno čak 19 udaraca za otvaranje.

 

Organizatori su najavili da će pivo ove godine biti nešto skuplje, pa će tako, u zavisnosti od šatora i pivare, litar piva koštati od 8,70 do 9,20 evra, dok je prošle godine najskuplje pivo koštalo 8,90 evra. Cenu piva na festivalču određuju pivare, posle čega gradske vlasti u Minhenu, na osnovu prosečne cene piva u tamošnjim lokalima, određuju da li je ona adekvatna.

 

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA