HAKERI U AKCIJI: Najveće banke SAD godinu dana pod konstantnim hakerskim napadima

Kako navodi britanska agencija, pozivajući se na obaveštene izvore, hakerski napadi na veb-sajtove i korporativnu mrežu banaka "Banke Amerike", "J. P. Morgan Čejs" i "Sitigrup" počeli su krajem 2011. i eskalirali ove godine

  • 0

Tri najveće američke banke su već godinu dana pod konstantnim hakerskim napadima, piše Rojters.

Kako navodi britanska agencija pozivajući se na obaveštene izvore, hakerski napadi na veb-sajtove i korporativnu mrežu banaka "Banke Amerike", "J. P. Morgan Čejs" i "Sitigrup" počeli su krajem 2011. i eskalirali ove godine. Teheran je danas negirao da su iranski hakeri obarali sisteme američkih banaka posle izveštaja Rojtersa.

- Zvanično saopštavamo da nismo izveli nikakve napade - izjavio je šef iranske agencije za civilnu odbranu Golam Reza Džalali.

Rojters navodi da je Iran poboljšao svoje kapacitete za "sajber ratovanje" nakon što su svi kompjuteri u nuklearnim pogonima u toj zemlji juna 2010. napadnuti virusom "staksnet", za čije je podmetanje Teheran optužio Sjedinjene Američke Države i Izrael.

U junu ove godine iranski zvaničnici su saopštili da se sprema novi, veliki sajber napad, iza kojeg stoje SAD, Izrael i Velika Britanija, ali da je iranski sistem sada imun na to.

Ipak, kako navodi Rojters, stručnjaci veruju da iranski kapaciteti za sajber obračune nisu tako sofisticirani kao oni kojima raspolažu Kina, Rusija i SAD i njihovi zapadni saveznici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA