PRAVDA, KONAČNO! Katarina Oksenberg i princeza Jelisaveta na ekshumaciji kneza Pavla u Lozani (FOTO)

Posmrtni ostataci kneza Pavla, knjeginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića biće sahranjeni 6. oktobra u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu

  • 1

Posmrtni ostataci kneza Pavla, knjeginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića ekshumirane su danas u Lozani. Ovom činu su prisustvovale Katarina Oksenberg i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Posmrtni ostaci će uz najveće državne počasti biti izloženi 4. i 5. oktobra u Sabornoj crkvi, gde će biti liturgija za upokojene i pomen, a potom, 6. oktobra, biće sahranjeni u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Knez Pavle Karađorđević, nekadašnji namesnik Kraljevine Jugoslavije, rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. godine kada je proglašen za ratnog zločinca i čime su mu oduzeta građanska prava i imovina u zemlji.

Odluku da se knez Pavle, knjeginja Olga i knežević Nikola sahrane jedni pored drugih na Oplencu doneo je 21. septembra Organizacioni odbor Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, kojim je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Katarina Oksenberg je ranije najavila da uskoro planira da snimi film o svom dedi, princu Pavlu.

(A. T. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran

    1. oktobar 2012 | 12:09

    Tužno je što je lokalna srpska zajednica u Lozani, Ženevi i okolini o ovom istorijskom dogadjaju saznali kad je obavljen i to iz domaće ch štampe.Začudjujuće je da niko , ni porodica Karadjordjevic, ni Ambasada Srbije u Bernu , ni Misija Srbije u Zenevi, a kamoli SPCO u Lozani nisu obavestili sunarodnike da će biti ovaj dogadjaj. Tužno izgledaju slike sa parastosa i groblja. Tako malo ljudi, a oko 10 ooo Srba ima oko Zenevskog jezera. Da li je porodica zelela da se srpska javnost ne obavesti i masovnije odazove ili oni koji treba da rade za narod i placa ih i narod u Srbiji i dijaspori i dalje su svetlosnim godinama udaljeni od naroda i pastve? Tužno ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA