U Austriji troše 15 odsto novca za hranu, u Srbiji 73 procenta!

U istočnoj Evropi fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, tako da ostaje malo novca za druge stvari kao što su garderoba, nameštaj ili odmor i kulturne aktivnosti

  • 0

U istočnoj Evropi fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, tako da ostaje malo novca za druge stvari kao što su garderoba, nameštaj ili odmor i kulturne aktivnosti, pokazuje istraživanje instituta "RegioData".

 

Dok austrijsko domaćinstvo u proseku izdvaja 15 odsto godišnjeg budžeta domaćinstva za namirnice, taj udeo je u Bosni i Hercegovini čak 58 odsto.

 

Domaćinstva u Rumunji izdvajaju za namirnice 47,9 odsto budžeta, dodaje se u zaključcima, uz napomenu da je na nivou Austrije na istoku Evrope samo Slovenija.

 

Pored troškova za namirnice, "RegioData" je analizirao i fiksne izdatke, u šta ubraja troškove stanovanja, energenata, transporta i obrazovanja. Od raspoloživog budžeta domaćinstva, bez uzimanja u obzir kredite i štednju, u visini od 36.000 evra godišnje, u Austriji se 55 odsto izdvaja za fiksne troškove.

 

U Rumuniji izdaci za fiksne troškove iznose 76 odsto od godišnjeg budžeta od 8.6000 evra. Sličan udeo je i u Bosni, gde se izdvaja 75 odsto od godišnjeg budžeta domaćinstva u visini od 6.400 evra.

 

Kada je reč o Srbiji, "RegioData" je došao do podatka da su izdvajanja za fiksne troškove 73 odsto od godišnjeg budžeta u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra. U Sloveniji udeo od 54 odsto je čak manji od onog u Austriji.

 

(I. M. / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA