0

Glavni svedok protiv "Šakala": Prete mi smrću!

Nekadašnji pripadnik paravojne formacije "Šakali" Zoran Rašković tvrdi da trpi stravične pritiske zbog svedočenja o počinjenim zločinima 1999. na Kosovu

Zoran-Raskovic
Foto: Printskrin

Bivši pripadnik paravojne jedinice “ŠakaliZoran Rašković Serdar (34) izjavio je danas da zbog pretnji koje dobija nije u stanju da se suoči s bivšim saborcima, optuženim za zločine u selu Ćuška kod Peći na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Zbog toga je suđenje odloženo za sutra u odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Rašković je, pre odlaganja suđenja, pročitao pisanu izjavu u kojoj je detaljno opisao pretnje koje dobijaju on i njegova porodica posle svedočenja o zločinima “Šakala” u decembru prošle godine. On tvrdi da mu stižu pretnje iz “moćnih centara”.

– Ne plašim se “Šakala”, ali me iskreno zabrinjavaju neki drugi centri. Posle mog svedočenja u ovoj sudnici preneta mi je “dobronamerna” poruka od visokog funkcionera policije, koji je odgovoran i plaćen za moju zaštitu, koju citiram: “Da, i Albanci su vršili zločine, ali oni svoje svedoke likvidiraju, tako da ni ti ne očekuješ da te iko tapše po ramenu” – preneo je Rašković.

On kaže da može da otkrije otkrije “političku pozadinu ubistava” na Kosovu.

Znam imena ljudi koji su punili Srbiju hladnjačama prepunim leševa civila! Srbija nije punila hladnjače, već su to učinili “neki” ljudi, a ja lično iz ćelije poručujem da se više ne plašim. Ubijete li mene, nećete ubiti istinu, jer sam sva svoja sećanja o zločinima zapisao i zaštitio – poručio je Rašković.

Svedok koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, tvrdi i da su mu zaposleni u upravi zatvora, “mimo svakog zakona i pravilnika”, upali u ćeliju (samicu) u kojoj mu se nalaze lične beleške u vezi sa svedočenjem o zločinima u selu Ćuška. On je kazao da ne izdaje srpstvo, ali da ne želi da ga ubiju kao što su ubijeni zaštićeni svedoci u nekim postupcima.

–  Apelujem na sud, ako je ikako moguće, da mi se vrate u obezbeđenje oficiri Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a sada zaposleni u Jedinici za zaštitu, koji su me korektno i profesionalno sprovodili, a koji su sada zamenjeni nekim drugim policajcem koji me naziva “smradom” uz povike: “Gadiš mi se” – rekao je Rašković.

Zamenik Tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za Telegraf.rs da bi sve Raškovićeve navode trebalo proveriti.
– Sudija će postupiti u skladu s procedurom i predati nadležnoj komisiji Raškovićev zahtev – ističe Vekarić.

Zoran Rašković Serdar poznat je javnosti kao vođa zatvorskih pobuna 2006, kada je sebi zašio usta spajalicom. Veći deo života proveo je u srpskim zatvorima zbog osuda za niz razbojništava.

Vođa “Šakala” bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je u bekstvu preminuo od side u Argentini. Na optužnici zbog zločina su Ranko Momić, zvani Bosanac, Zoran Obradović, zvani Buba, Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Milojko Nikolić, Zoran Obradović i Ranko Momić.

Optužnica tereti “Šakale” za likvidaciju najmanje 44 albanska civila 14. maja 1999. godine na teritoriji opštine Peć. U optužnici se ističe da su “Šakali” pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Za sada neidentifikovani pripadnici “Šakala” uzimali su malu decu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva, premlaćivali pojedine muškarce na očigled žena i dece, ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tela zapalili, s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Abdulah Sokić, Boban Bogićević, Bruno Vekarić, Ćuška, Milojko Nikolić, Nebojša Minić Mrtvi, Radoslav Brnović, Ranko Momić, Ranko Momić Bosanac, SAJ, Šakali, Slaviša Kastratović, Srećko Popović, Sudjenje, Toplica Miladinović, Veljko Korićanin, Vidoje Korićanin, Zoran Obradović, Zoran Obradović Buba, Zoran Rašković, Zvonimir Cvetković

foto dana

video dana