TRAŽE ISTINU: Ekshumacija ostataka Jasera Arafata 29. novembra

Nastojanja da se pokrene istraga o smrti bivšeg palestinskog lidera, koji je umro pre osam godina, usledila su nakon što je švajcarska laboratorija pronašla tragove smrtonosnog radioaktivnog izotopa polonijuma 210 na njegovoj odeći

  • 0

Posmrtni ostaci palestinskog lidera Jasera Arafata biće ekshumirani 29. novembra, najavio je danas jedan zapadni diplomata. Anonimni diplomata izjavio je da su švajcarski eksperti već doputovali na Zapadnu obalu, pred planiranu ekshumaciju.

Oni će proceniti kako da se to najbolje učini, prenela je agencija AP. Dugogodišnji palestinski lider sahranjen je u Ramali, nedaleko od mesta gde mu je bilo sedište.

Švajcarskim stručnjacima pridružiće se francuski istražitelji. Oni će voditi paralelne istrage Arafatove smrti, a biće im dozvoljeno da samo jednom uzmu uzorke.

Nastojanja da se pokrene istraga smrti Arafata, koji je umro još pre osam godina, usledila su nakon što je švajcarska laboratorija pronašla tragove smrtonosnog radioaktivnog izotopa polonijuma 210 na njegovoj odeći i stvarima koje joj je dala Arafatova udovica Suha Arafat.

Arafat je umro u francuskoj bolnici kraj Pariza. Neposredan uzrok smrti bio je moždani udar, ali je on imao i druge zdravstvene tegobe i do sada nije razjašnjeno šta ih je izazvalo.

Odmah nakon njegove smrti, spekulisalo se, između ostalog, da ga je otrovao Izrael, što je ta zemlja porekla.

Te spekulacije o trovanju ponovo su oživele zbog rezultata testova švajcarske laboratorije, a Izrael ih je ponovo porekao.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA