Makedonska pravoslavna crkva ne priznaje Niški sporazum

MPC ne priznaje sporazum koji utvrđuje autonomni status za eparhije u Makedoniji, odnosno Ohridsku arhiepiskopiju, smatrajući ga nevažećim

  • 0

Nekanonska Makedonska pravoslavna crkva (MPC) ne prihvata da odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) rešava na osnovu kanonskih principa i Niškog sprazuma iz 2002. godine.

Kako je prenela Verska informativna agencija, poglavar MPC, arhiepiskop Stefan Veljanovski, izjavio je da je to bio sporazum "u nacrtu" i da on "više ne važi".

Patrijarh srpski Irinej izjavio je ranije da bi SPC bila radosna da reši odnose sa nekanonskom makedonskom crkvom, ali na osnovu kanonskih principa, prethodnih razgovora i dogovora, a poslednji je Niški sporazum.

Veljanovski smatra da su "dve crkve" na početku, iako su poslednjih deset godina imale brojne susrete i razgovore.

- Moramo da startujemo sa nečim drugim što bi bilo prihvatljivo za obe strane, a to nije Niški sporazum - kazao je arhiepiskop Veljanovski, i dodao da je zahvalan predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji se angažovao na pitanju rešenja odnosa MPC i SPC.

- Desilo se da državnici savetuju velikodostojnike u vezi crkvenih poslova, a ne obrnuto, i za to sam im zahvalan.

Niški sporazum, koji je potpisan u Nišu 17. maja 2002. godine, predviđa kanonsko regulisanje pravoslavlja u Makeodniji, a time i prevazilaženje višedecenijskog raskola.

Sporazum su potpisala trojica mitropolita MPC debarsko-kičevski Timotej, australijski Petar i strumički Naum, a sa srpske strane episkopi niški Irinej, bački Irinej i vranjski Pahomije.

Tim sporazumom, u 17 tačaka određen je autonomni status za eparhije u Makedoniji, koje bi činile Ohridsku arhiepiskopiju, kao i visok stepen samostalnosti na "osnovu opštepravoslavnog kanonskog ustrojstva".

U Skoplju bi samostalno izabrani poglavar bio potvrđen od Beograda, a patrijarh srpski bi ga ustoličio, a kako je predviđeno, autonomna MPC bi sama birala episkope. Poglavar bi nosio tutulu "arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog", a dopušta se njihovo učestvovanje na međupravoslavnim susretima i konferencijama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA