PRIJAVITE PREVARE: Trgovci namerno smanjuju gramažu proizvoda, kako da se zaštitite...

Ako vam se čini da je hleb lakši nego što je bio, ako umesto 20 dobijete 18 ili 19 kesica čaja, što se često dešava u domaćim trgovinama, prijavite slučaj "nepoštenog poslovanja" tržišnoj inspekciji

  • 0

CENE SVE VIŠE, PROIZVODI SVE LAKŠI! Hleb u pola standardne veličine, čokolada "skraćena" za 20 grama, u kutiji čaja 19 umesto 20 kesica! Ovo su samo neki od prigovora potrošača koji su se javili našoj redakciji žaleći se na manje težine proizvoda od onih navedenih na ambalaži, dok su cene ostale iste. A neretko su i povećane!

 

- Redovno kupujem u obližnjem supermarketu specijalni čaj za detoksikaciju. Pošto se pije četiri puta dnevno, razdvojim ih po plastičnim kesicama, i uvek nađem da ih ima manje od 20. Žalila sam se kompaniji i rekli su mi da će proveriti mašinu koja ih pakuje, jer se to ne radi ručno. Kompanija se izvinila i poslali su mi paket sa njihovim proizvodima. Ali, pitam se šta sa onima koji svoju grešku ne priznaju i kome onda ljudi da se žale - kaže Milena J. (32).

 

Tamara R. (39), majka dvoje dece, kaže da njena porodica u poslednje vreme ne jede više hleba nego što je jela do sada, ali su joj porcije postale nedovoljne.

 

- Nekada je jedan hleb dnevno bio dovoljan za prehranu tročlane porodice, pa nam još i ostane, a sada uveče moram da jurim do pekare. Čini mi se da je, pored toga što je navedena težina 500 grama, hleb manji. Pitam se kada će iz jajeta početi da nam izvlače žumance, pa da nas ubeđuju da se sjedinilo sa belancetom - kaže ova očajna domaćica.

 

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodina naglašavaju da ovakve slučajeve obavezno treba prijaviti tržišnoj inspekciji, koja po prijavi kreće u vanrednu kontrolu.

 

- Nažalost, problem je dokazati da je prekršaj načinjen. Tržišna inspekcija bi morala na licu mesta da potvrdi prekršaj. Trgovci imaju pravo na izvesna odstupanja u gramaži koja se navode na proizvodu, a ukoliko su odstupanja vidna, to spada u "nepošteno poslovanje". Predviđene kazne mogu biti od nekoliko hiljada pa do dva miliona dinara - objašnjava Mladen Ofirović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

 

Građanin takođe može samostalno da prijavi da je oštećen, ali svakako je bolje da to uradi preko tržišne inspekcije, jer su oni ti koji to moraju potvrditi. Ukoliko se slučaj dokaže, građanin može pokrenuti i postupak za naplatu štete.

 

(Lj. V.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA