Poštovanje muzičkih prava - obaveza i put u Evropu

Sokoj, OFPS i PI održali forum "Vrednosti muzičkih prava" i skrenuli pažnju na probleme piraterije, potrebu što boljeg odnosa s korisnicima i poštovanja plaćanja naknade za korišćenje muzike

  • 3

Predstavnici organizacija za kolektivno ostvarivanje muzičkih prava u Srbiji - Sokoj, OFPS i PI skrenuli su danas pažnju, u okviru Foruma "Vrednosti muzičkih prava", na probleme sa kojima se suočavaju u ostvarivanju zaštite autorskog i srodnih prava.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić je, u uvodnom obraćanju u hotelu "Hajat", ukazala na enormni porast piraterije kao rezultat razvoja modernih tehnologija i na opadanje ekonomske moći većine privrednih subjekata što dovodi do tenzija na liniji autor-korisnik.

Totić je naglasila da se dobar sistem zaštite autorskog prava zasniva na solidnim propisima, jakim institucijama zaduženim za primenu zakona i na izgrađenoj svesti društva da se autorsko i srodna prava moraju poštovati. Totić je navela Veliku Britaniju kao primer zemlje u kojoj je sistem kolektivnog ostvarivanja autorskih prava dostigao najviše standard, te kompozitori i muzički izdavači kroz taj sistem ostvaruju čak 75-80 posto od svojih ukupnih prihoda.

Totić se osvrnula i na potrebu da emiteri (radio i TV stanice) redovno dostavljaju "košuljice" o korišćenju muzike i na neophodnost da država, preko svojih nadležnih organa, učini više na polju nadzora nad radom emitera.

Direktor Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj) Aleksandar Kovačević naglasio je da su u Srbiji tarife za naknadu po osnovu emitovanja i javnog saopštavanja muzičkog dela najniže u regionu, kao i da su obezbeđeni popusti od 10 do 30 posto u odnosu na razvijenost sredine u kome se korisnik nalazi i 10 posto za redovno izmirivanje obaveza.

On je podsetio da Radio-televizija Srbije već šest godina ne plaća naknadu i da samim tim nema dozvolu za isto, istakavši da nepostojanje specijalizovanih sudova i veća jeste jedan od razloga dugih procesa i neupsešnog naplaćivanje naknada. Kovačević je naglasio da bi se uz stalnu i ozbiljnu kontrolu u primeni propisa iz oblasti zastite intelektualne svojine, povećala i svest o važnosti ostvarivanja prava.

Direktor Organizacije proizvođača fonograma (OFPS) Petar Ðurić govorio je o nerazumevanju za ostvarivanje naknade za korišćenje muzike, a osnovni problem vidi u neinformisanosti nosilaca prava o pravima koja im pripadaju. On je podvukao važnost edukacije nosioca prava, ali i korisnika i organa državne uprave.

Predsednik Upravnog odbora Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) Živorad Ajdačić smatra da država treba što manje da se meša u oblast zaštite autorskih prava i prepusti to nadležnim organizacijama, ali da ipak stvori pogodnosti organizacijama i korisnicima da prebrode postojeće probleme.

- Umetnici ne smeju da budu cvetni aranžmani za političke partije na izborima. Oni i njihova dela pripadaju narodu, naglasio je Ajdačić.

Gost iz Hrvatske, koja važi za uspešan primer kolektivnog ostvarivanja autorskih prava, Nenad Marčec posavetovao je srpske kolege da moraju da ulože veliku energiju i dođu do sporazuma sa korisnicima oko visine naknada i da Sokoj, OFPS i PI moraju biti jedinstveni pred korisnicima što se ogleda u dostavljanju jednog računa. Direktor Hrvatskog društva skladitelja i predsednik Evropske konferencije svih društava u ovoj oblasti rekao je da se oni pridržavaju jednostavnog pravila: svi koji emituju muziku, moraju da plate, a sporazum je jedini put.

Autor i interpretator Nikola Čuturilo ispred Sokoj-a i Pi-a i kao član Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike dao je osvrt na temu foruma iz svog ličnog ugla, poručivši da ne traže da se poveća "muzički dinar", jer su svesni gde žive.

- Tražimo svoje dostojanstvo, da nas priznaju za autore i da se poštuju propisi - dodao je Čuturilo.

Jednodnevnom stručnom forumu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za evropske integracije, Unije poslodavaca, Višeg javnog tužilaštva za organizovan kriminal u Beogradu, Visokog saveta sudstva, Privredne komore, Ambasade Britanije, Udruženja kablovskih emitera, SBB-a, Telekoma, RRA-a, ANEM-a, stručnih udruženja, muzički autori...

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    9. novembar 2012 | 22:01

    marsh paraziti jedni. mrsh !

  • Nenad

    9. novembar 2012 | 21:07

    Kako divno plasiran tekst, u prigodnom trenutku kada je ovih dana gomili radnji po Srbiji blokiran racun upravo od strane ovih slager pevaca. Trebalo bi u stvari da vlasnici radnji doticnim mafijasima ispostave racun za marketinske usluge, za reklamiranje njihovih pulena u svom poslovnom prostoru.

  • Stefan

    10. novembar 2012 | 09:54

    Pa onda moramo bregu da proteramo iz srbije! covek je ukrao sve sto postoji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA