ZAJEDNO PROTIV SRBA: CIA pomagala Gotovini u pripremi "Oluje"!

Priču je otkrio izvor blizak advokatskom timu Gotovine, a svojevremeno je, navodno, američka obaveštajna služba potvrdila zapadnom novinaru da je njihova uloga u "Oluji" bila deo Klintonovog tajnog plana

  • 10

Vojnu akciju "Oluja" u leto 1995. godine general Ante Gotovina pripremao je u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra sa tadašnjim zamenikom šefa CIA Džordžom Tenetom, piše zagrebački "Jutarnji list".

List iznosi detalje kako je uopšte došlo do toga da Tenet s Gotovinom u Šepurinama priprema vojnu akciju, kao i kako se o tome ništa nije znalo punih 10 godina.

Priču je, kako se navodi, pre nekoliko godina otkrio izvor blizak advokatskom timu Gotovine, koji je rekao da je Kancelarija za odnose s javnošću američke tajne službe informaciju o svojoj bazi u Šepurinama još 2001. potvrdila novinaru Roju Gutmanu.

Gutman je, dodaje se, tada o tome objavio veliki članak u "Njusviku" o američkoj ulozi u akciji "Oluja", koju Kancelarija za odnose sa javnošću CIA nije ni potvrdila, ali ni demantovala.

- Nakon što su 11. jula 1995. Srbi ušli u Srebrenicu, tadašnji američki predsednik Bil Klinton odlučio je da vojno interveniše i reši probleme na prostoru bivše Jugoslavije. No, Klinton je tada verovatno mnogo više brinuo o nadolazećim predsedničkim izborima i opasnom protivkandidatu Bobu Dolu, čije je jedno od važnih predizbornih obećanja bilo rešavanje krize na prostoru bivše SFRJ - navodi list.

Napominje se i da je Klintovnov vojno-obaveštajni vrh znao da rat na Balkanu ne mogu dobiti samo snažnim vazdušnim udarima na položaje Srba u BiH, pa su savezništvo ponudili hrvatskom vojnom vrhu.

- To je, zapravo, bila Klintonova polutajna misija, jer takvu akciju nije odobrila zvanična američka politika, pa Stejt Department i danas tvrdi da oni nisu odobrili vojno-redarstvenu akciju "Oluja". Naime, zeleno svetlo za "Oluju" Hrvatska od SAD nije dobila preko uobičajenog diplomatskog, već preko vojno-obaveštajnog sistema - navodi list.

O američkoj vojnoj intervenciji na Balkanu Klinton je odlučio zajedno sa svojim najpoverljivijim saradnicima iz Saveta za nacionalnu bezbednost, a njihovu poruku hrvatskom ministru odbrane Gojku Šušku preneo je vojni ataše američke ambasade u Zagrebu Ričard Herik (tadašnji glavni operativac CIA u Hrvatskoj, koji je bio potpuno nezavisan od tadašnjeg ambasadora Pitera Galbrajta).

Sve se radilo u najstrožoj tajnosti iz političkih razloga, ali i bezbednosnih, zato što je nekoliko meseci pre, početkom 1995. godine, razotkrivena američka baza za bespilotne letilice na aerodromu na Braču.

Tada je, navodno, američku bazu fotoaparatom snimio nemački vojni ataše, a te fotografije nekako su došle do splitskog "Feral tribjuna", koji ih je objavio.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sena

    18. novembar 2012 | 22:42

    1) Хрвати никада у историји нису имали владара који је говорио њиховим језиком "(Фрањо Јосиф) 2) Хрвати, то су дроњци "(Фрањо Јосиф) 3) Хрвати су измет људског рода (Адолф Хитлер) 4) Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде "(Јован Дучић) 5) Од свих народа на земљи, Хрвати су најгрознији "(Карл Марк) 6) Боже сачувај нас глади, куге и Хрвата "(изнад улаза у Немачку катедралу) 7) Хрвате треба ставити под старатељство "(Теодор Рузвелт).

  • zoran

    18. novembar 2012 | 17:43

    Samo polako i Srbija ce spremati oluju ali malo bolju

  • Sta

    18. novembar 2012 | 17:34

    ajme sada stvarno idete iz krajnosti u krajnost !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA