0

Tabaković: Investitori ne smeju da imaju konkurenciju u javnom sektoru

Najvažnije je da imate jasne procedure prilikom osnivanja posla i nemate dvostruki kolosek - poručila je guvernerka NBS na susretu sa članovima Nordijske poslovne alijanse

Jorgovanka Tabaković

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da investitori ne smeju da imaju konkurenciju u javnom državnom sektoru, koji nije konkurentan po produktivnosti i kvalitetu poslovanja, nego po tome što mu država pokriva gubitke.

Ona je, na susretu sa članovima Nordijske poslovne alijanse, poručila da u Srbiji treba stvoriti predvidljive uslove poslovanja, što će biti element na koji strani ulagači mogu da računaju.

Najvažnije je da imate jasne procedure prilikom osnivanja posla i nemate dvostruki kolosek – naglasila je Tabaković.

Ona je precizirala da se to odnosi na regularni kolosek koji je propisan zakonom i nevidljivi koji predstavlja vancarinske barijere.

Tabaković je rekla da se radi o preprekama u biznisu koje se najjednostavnije mogu nazvati korupcijom kroz onemogućavanje investitorima da dođu do određenih dozvola, učestuju u određenim javnim nabavkama i pritom nemaju kome da se obrate za pomoć.

Prema njenim rečima, Srbija i dalje ispravlja greške reforme pravosuđa u kojoj se ”nismo proslavili prema investitorima”. Ona je podvukla da je finansijska stabilnost i stabilnost cena najbolji način da NBS podrži ekonomsku politiku vlade i dolazak investitora u Srbiju.

(M. S. / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Investicije, Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije

foto dana

video dana