POPIS: Na severu Srbije Jugosloveni, na jugu Skandinavci!

Jugosloveni, prema rezultatima prošlogodišnjeg prebrojavanja, uglavnom žive u Beogradu. Zanimljivo je da između Horgoša i Preševa živi i mala Skandinavija

  • 0

U Srbiji više od dve decenije od raspada zajedničke države koja je trajala sedam i po decenija, živi 23.303 Jugoslovena. Broj onih koji se nacionalno tako izjašnjavaju najmanji je od kada se građani popisuju, a u Beogradu ih ima tek 1.900 manje od Crnogoraca.

 

Iako su po brojnosti deseta etnička zajednica u republici, broj građana koji se i nacionalno identifikuju sa SFRJ (a možda i Kraljevinom Jugoslavijom) najmanji je od kada se kategorija "Jugosloven" pojavila na popisu stanovništva.

 

Jugosloveni, prema rezultatima prošlogodišnjeg prebrojavanja, uglavnom žive u glavnom gradu. U beogradskom regionu sa svojih 8.000 pripadnika zauzimaju četvrto mesto. Poređenja radi, pre njih su Crnogorci kojih je svega 1.900 više.

 

Broj građana Srbije koji su pripadnost zajedničkoj državi navodili i kao nacionalnost delio je i njene uspone i padove. Jugosloveni su svoju premijeru imali na popisu 1961. godine, kada se tako izjasnilo 20.079 građana, što je tada činilo samo 0,26 odsto populacije. Deceniju kasnije, njihov broj je uvećan čak šest puta.

 

Po brojnosti, Jugosloveni su "labudovu pesmu", piše beogradski dnevnik, imali na popisu 1981. godine, kada ih je prebrojano blizu pola milion. Već na sledećem izjašnjavanju, deset godina kasnije, njihov broj je opao za celih 120.000.

 

- Na konačni broj stanovnika utiču i brojni nedemografski faktori. Izjašnjavanje o nacionalnosti deo građana doživljava kao priliku da iskaže neki svoj politički stav. Zbog toga je poslednjih godina varirao broj Jugoslovena, ali i Crnogoraca - objašnjava ovu pojavu demograf Instituta društvenih nauka Vladimir Nikitović.

 

Sudbinu Jugoslovena podelio je i niz manjih naroda, koji je poslednjih decenija dospeo na popisnu marginu. Reč je o 15.000 pripadnika više etničkih grupa, od kojih pojedinačno svaka broji manje od 2.000 pripadnika.

 

Među njima su najbrojniji Egipćani, kojih je evidentirano 1.834, a za kojima slede za desetak ljudi slabiji Česi. Kineza je, pomalo iznenađujuće, svega 1.373, dok su na četvrtom mestu, među "malenima", Aškalije (997). Kao Jevreji se izjasnilo 787 građana, Poljaka 740, Grka 725, a Turaka 641 žitelj Republike. Popis je prebrojao i 243 Cincara, 222 Jermena i 143 Šopa.

 

U stanovništvu Srbije je i 2.519 neodlučnih, koji su na pitanje o nacionalnosti odgovorili dvojako. Popisivači su zabeležili niz kombinacija, a najčešće su bile Srbin-Crnogorac, Crnogorac-Srbin, Rom-Srbin ili Srbin- Jugosloven.

 

Zanimljivo je da "između Horgoša i Preševa" živi i mala Skandinavija. Nju čini više od stotinu žitelja Srbije koji su se na popisu izjasnili kao Norvežani, Finci i Šveđani. U oktobru prošle godine prebrojano je i tridesetak Danaca, 110 Švajcaraca i 131 građanin koji se deklarisao kao Austrijanac. Popisivači su evidentirali i 80 Banjaša, kao i 12 egzotičnih Torlaka.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA