SKANDALOZNO: Život deteta na severu Srbije vredi duplo više nego na jugu!

Osiguravajuće kuće na jugu zemlje roditeljima čije je dete stradalo u saobraćajnoj nesreći nude samo tri i po hiljade evra, a na severu pet do šest, bez obzira na to što je država propisala sedam hiljada

  • 0

Smrt deteta više vredi na severu nego na jugu Srbije! Naime, ako dete strada u saobraćajnoj nesreći, osiguravajuće kuće na jugu zemlje nude roditeljima samo tri do tri i po hiljada evra, a na severu pet do šest iako je država propisala sedam hiljada evra.

Da na jugu dete vredi najmanje, a na severu najviše, potvrđuje i Milena Stamatović, pravnik iz beogradske agencije "Restitucija". Ona kaže da je 7.000 evra sramno mali iznos određen Uredbom o naknadi šteta na licima, koja se odnosi na vansudsko poravnanje, primenjeno u 90 odsto slučajeva.

- Naknada je neujednačena jer je tako u celoj zemlji. Standard života je manji na jugu... Međutim, neujednačena praksa osiguravača stvara veliku pravnu nesigurnost u osiguranju - dodaje ona.

Stamatović navodi da je legalno da se odšteta za dete smanji ako postoji njegovo učešće u šteti, što znači da nije bilo vezano pojasom, pa je izletelo kroz šoferšajbnu, ako je selo sa pijanim vozačem...

Osiguravajuće kuće, prema rečima Branislava Stojanovića, advokata iz Niša, zloupotrebljavaju ove legalne mogućnosti za umanjenje.

- One se prema oštećenima ponašaju u stilu "uzmi ili ostavi". Uslovljavaju,  zovu, nude 3.000-3.500 evra i traže da se potpiše vansudsko poravnanje. Posle toga, oštećeni roditelji ne mogu ništa više da naplate - dodaje Stojanović, koji za razlike u naknadi štete krivi i platežnu moć stanovništva.

On savetuje oštećene da budu pažljivi kada pregovaraju s osiguranjem. Svake godine na putevima u Srbiji strada 20 do 30 dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir / Foto: Profimedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA